Τυφλός δρομέας έτρεξε 25 χρόνια μετά σε εξωτερικό χώρο 5 χλμ. χωρίς συνοδό με τη βοήθεια της Google (vid)

Gazzetta team
Τυφλός δρομέας έτρεξε 25 χρόνια μετά σε εξωτερικό χώρο 5 χλμ. χωρίς συνοδό με τη βοήθεια της Google (vid)
Ένας τυφλός δρομέας κατάφερε να τρέξει πέντε χιλιόμετρα μόνος του, χωρίς συνοδό, κάνοντας χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με τη Google.

Ένα μικρό θαύμα πέτυχε ο Thomas Panek με τη βοήθεια της Google.

Ο 50χρονος άνδρας, που είναι τυφλός, διευθύνει τον οργανισμό Guiding Eyes for the Blind. Όντας παθιασμένος με το τρέξιμο από παιδί, δεν σταμάτησε την αγαπημένη του ενασχόληση, ακόμη και όταν άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την όρασή του, μόλις στα 20 του χρόνια.

Πριν από λίγο καιρό, ωστόσο, αναγκάστηκε να σταματήσει. Παρ' όλα αυτά, επέστρεψε στην αγαπημένη του ασχολία με τη βοήθεια σκύλων-οδηγών. Αλλά δεν ήταν πια αρκετό για τον 50χρονο. Έτσι, το 2019 στράφηκε στην Google και μαζί συνεργάστηκαν για το Project Guideline, ένα πρόγραμμα, που θα επέτρεπε την πλήρη κινητική ανεξαρτησία σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εφαρμογή, με την οποία ένας τυφλός δρομέας μπορεί να τρέξει χωρίς τη βοήθεια συνοδείας, καθώς αναγνωρίζει τις γραμμές στο έδαφος και δίνει ηχητικά μηνύματα!

Μετά από εργασία πολλών μηνών, η ομάδα κατάφερε, πράγματι, να δημιουργήσει μία μηχανή μάθησης, η οποία μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια την κατευθυντήρια γραμμή σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ακόμη και τον καιρό!

Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, ο Panek, που έχει τρέξει σε πάνω από 20 μαραθώνιους, ενώ έγινε και ο πρώτος τυφλός δρομέας που ολοκλήρωσε τον ημιμαραθώνιο της Νέας Υόρκης, κατάφερε να τρέξει σε εξωτερικό χώρο μόνος του για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια! «Για πρώτη φορά στη ζωή μου, δεν ένιωθα τυφλός. Ένιωσα ελεύθερος», δήλωσε φανερά συγκινημένος.

Δείτε το φοβερό βίντεο: