Τι είναι το project ''Kalamata'' που δουλεύει δύο χρόνια και θα ανακοινώσει η Apple (vid)

Gazzetta team
Τι είναι το project ''Kalamata'' που δουλεύει δύο χρόνια και θα ανακοινώσει η Apple (vid)
Την τιμητική της θα έχει η... Καλαμάτα στις 22 Ιουνίου, όταν η Apple θα ανακοινώσει μια ιστορική αλλαγή.

Το όνομα του project ίσως το έχετε ακούσει ξανά.

Άλλωστε, σχεδόν δύο χρόνια τώρα η Apple δουλεύει πάνω σε αυτό.

Πλέον, όμως, είναι έτοιμη για ανακοινώσεις, στις 22 Ιουνίου, στο WWDC, το ετήσιο συνέδριο για τους δημιουργούς εφαρμογών (developers) του οικοσυστήματος της εταιρείας, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί... από το σπίτι, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό.

Εκεί, λοιπόν, η Apple, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, θα ανακοινώσει πως τίθεται σε εφαρμογή το project ''Kalamata'', το... ελληνικότατο σχέδιο, που κρύβει πίσω του μια ιστορική αλλαγή: Τη μετάβαση των υπολογιστών της Apple από τσιπάκια της Intel σε τσιπάκια της ARM, που ήδη χρησιμοποιούνται -εδώ και χρόνια- στα iPhone και iPad!

Μεγάλο πλήγμα για την Intel, απόλυτος έλεγχος για την Apple

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πρώτοι υπολογιστές της Apple με τσιπάκι ARM, το Α14, αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2021. Μιλάμε, σαφώς, για τεράστιο πλήγμα για την Intel, η Apple, ωστόσο, χρησιμοποιώντας, πλέον, τους δικούς της επεξεργαστές -και- στους Mac υπολογιστές της, θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του hardware και του software όλων των συσκευών της.

Και, επίσης, τα τσιπάκια ARM θα αποτελέσουν «γέφυρα» μεταξύ του iOS που χρησιμοποιείται στα iPhone και iPad και του MacOS, που «τρέχει» στους υπολογιστές της εταιρείας.

Γιατί ''Kalamata'';

Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την... Καλαμάτα, οι κωδικές ονομασίες από τοπωνυμία ανά τον κόσμο είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις μεγάλες πολυεθνικές. Δεν έχουμε ιδέα ποιος το σκέφτηκε, αλλά μας αρέσει.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως το 2017 τα γυρίσματα για ένα από τα διαφημιστικά σποτ για το iPhone 7 Plus είχαν γίνει στην περιοχή της Αρεόπολης.