Όταν η Σοβιετική Ένωση εξέθεσε τις ΗΠΑ ρίχνοντας το U2: Η απάντηση με τους κοριούς (pics & vid)

Gazzetta team
Όταν η Σοβιετική Ένωση εξέθεσε τις ΗΠΑ ρίχνοντας το U2: Η απάντηση με τους κοριούς (pics & vid)
Η κορύφωση του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης με την κατάρριψη του κατασκοπευτικού αεροσκάφους της CIA.

7 Μαΐου 1960: Η κορύφωση του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Μία παρτίδα σκάκι σε τεντωμένο σχοινί… Οι ΗΠΑ εκεί που πήγαιναν για ματ πιάστηκαν στη «φάκα» και οι Σοβιετικοί είχαν το πάνω χέρι σε αυτή την «ψυχρή σχέση» που λίγο ήθελε για να επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα.

Πάνω από τα Ουράλια Όρη, οι Σοβιετικοί κατέρριψαν το κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου U2 της CIA. Ένα από τα πολλά που είχαν στείλει από το 1956 να κατασκοπεύει τα εδάφη των ΕΣΣΔ. Πίστευαν πως το ότι πετούσε στα 70.000 πόδια ήταν αδύνατον να εντοπιστεί. Άλλωστε ετοίμαζαν και τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο που θα πρόσφερε μεγαλύτερες δυνατότητες παρατήρησης του εδάφους της Σοβιετικής Ένωσης.

Το κατασκοπευτικό όμως, με πιλότο τον έμπειρο 30χρονο Φράνσις Γκάρι Πάουερς εντοπίστηκε πριν καν μπει στα εδάφη της ΕΣΣΔ και κτυπήθηκε 2.500 χλμ. μέσα στον σοβιετικό εναέριο χώρο, από πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου S-75 Dvina, με αποτέλεσμα να συντριβή κοντά στο Σβερντλόφσκ.

Ο Πάουερς βγήκε σώος, ωστόσο από τη συστοιχία που έστειλαν τα αντιεροπορικά των Σοβιετικών κτύπησαν και δικό τους αεροπλάνο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος τους.

Ο Αμερικανός αντίθετα έπεσε με αλεξίπτωτο σε ένα χωριό, αλλά τον συνέλαβαν αμέσως, ενώ φυσικά κατασχέθηκε ο εξοπλισμός του που δεν είχε καταστραφεί, προς τέρψιν των Σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών.

Η καταδίκη του Πάουερς

Ο Πάουερς μεταφέρθηκε στη Μόσχα και φυλακίστηκε, αλλά δεν υπέστη ούτε βασανιστήρια ούτε κάποιου είδους κακομεταχείριση. Αυτό που ήθελαν άλλωστε οι Σοβιετικοί το είχαν. Το πάνω χέρι στη «σκακιέρα». Είχαν εκθέσει τις ΗΠΑ και είχαν σκοπό να τη διασύρουν στη σύνοδο κορυφής παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Ο Αμερικανός πιλότος καταδικάστηκε για κατασκοπεία σε τρία χρόνια φυλάκιση και επτά χρόνια καταναγκαστικής εργασίας, αλλά δύο χρόνια αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1962, απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής στο Βερολίνο με κατάσκοπο των Σοβιετικών.

Αρνήθηκαν οι ΗΠΑ να ζητήσουν «συγνώμη»

Όλο αυτό έφερε σε δυσχερή και αμήχανη θέση τις ΗΠΑ, που αρχικά έκαναν λόγο για… μετεωρολογικό αεροσκάφος, αλλά μόλις οι Σοβιετικοί έβγαλαν φωτογραφίες από το αεροσκάφος που είχαν στα χέρια τους, φωτογραφίες που είχε τραβήξει από τις βάσεις του και φυσικά τον αιχμάλωτο πιλότο, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν πως ήταν στρατιωτικό.

Οι ΕΣΣΔ απαίτησε στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι δημόσια (παγκόσμια για να ακριβολογούμε) «συγνώμη», αλλά οι ΗΠΑ όχι απλά αρνήθηκαν αλλά σηκώθηκαν και έφυγαν από το τραπέζι της συζήτησης.

Οι κοριοί των Σοβιετικών στη Μόσχα

Λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα οι ΗΠΑ έβγαλαν «άσο» από το μανίκι τους. Επέδειξαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αμερικανικό εθνόσημο που κοσμούσε το γραφείο του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα. Είχαν κρύψει μέσα του έναν κοριό. Ο Σοβιετικός Υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο κατηγόρησε τις ΗΠΑ μετά από αυτό ότι οδηγούν τον κόσμο «στον πυρηνικό όλεθρο, αλλά η ιστορία τους δικαίωσε, καθώς πολλά χρόνια αργότερα, διαπίστωσαν ότι το υπό κατασκευή νέο κτίσμα της πρεσβείας τους στη Μόσχα ήταν γεμάτο κοριούς που βρίσκονταν μέσα… στα δομικά υλικά. Άρχισαν από την αρχή την οικοδόμησή του, αλλά με εργάτες της απόλυτης εμπιστοσύνης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ