Σήμερα «κληρώνει» για τα SMS και την κατάργησή τους (pics)

Gazzetta team
Σήμερα «κληρώνει» για τα SMS και την κατάργησή τους (pics)
Στην καθιερωμένη σύσκεψη των ειδικών αναμένεται να γίνει μία πρώτη κουβέντα για το μέλλον των SMS για τις μετακινήσεις.

Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων του lockdown ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού, θα συζητήσει σήμερα η επιτροπή των ειδικών και το απόγευμα θα έχουμε τις καθιερωμένες ανακοινώσεις.

Θυμίζουμε οτι από αύριο μεταξύ άλλων ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες, ενώ από Δευτέρα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους μαθητές.

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα, αφορά το τί θα γίνει με τα SMS για τις μετακινήσεις και το αν θα καταργηθούν στις 15 Μαΐου όταν και η χώρα θα αρχίσει να υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες.

Στις 28 Απριλίου ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει την παράταση του μέτρου μέχρι τα μέσα του μήνα και όλα έδειχναν οτι εκείνη την ημέρα θα υπήρχε ολική άρση των μετακινήσεων. Άλλωστε φαντάζει κάπως οξύμωρο να μπορείς να πας από την Αθήνα στην Πάτρα ελεύθερα, καθώς θα έχουν ανοίξει οι υπερτοπικές μετακινήσεις, αλλά θα πρέπει να στείλεις SMS αν είναι να πας σε κάποια ταβέρνα κοντά στο σπίτι σου.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, όμως υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης που ήταν επιφυλακτικοί.

Μία πρώτη... γεύση για το τί θα γίνει, ενδεχομένως να πάρουμε σήμερα στην καθιερωμένη σύσκεψη των ειδικών. Με δεδομένο οτι ο τουρισμός ανοίγει το επόμενο Σάββατο, φαντάζει δύσκολο να ανακοινωθεί ολική ή έστω περιορισμένη άρση του μέτρου, μία μέρα αργότερα.

Άρα, είτε θα έχουμε σήμερα ανακοινώσεις, είτε μεσοβδόμαδα. Όπως και να έχει πάντως, επειδή το θέμα αυτό χρειάζεται μία προεργασία, δεδομένα θα γίνει σήμερα μία κουβέντα επί του θέματος και θα φανούν οι προθέσεις των ειδικών σχετικά με την εισήγησή τους.

Άρση lockdown: Το χρονοδιάγραμμα προς την κανονικότητα

Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί από το ερχόμενο Σάββατο 8/5 και σταδιακά θα ανοίγουν και νέες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα...

  • Σάββατο 8 Μαΐου: Ανοίγουν και πάλι οργανωμένες παραλίες, βάσει του πρωτοκόλλου που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή
  • Σάββατο 8 Μαΐου: Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επιστρέφουν στα δια ζώσης μαθήματα οι μαθητές των λυκείων, γυμνασίων, δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν self test.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Ανοίγουν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων για τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων.
  • Δευτέρα 10 Μαΐου: Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Σάββατο 15 Μαΐου: Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
  • Σάββατο 15 Μαΐου: «Ανοίγει» ο τουρισμός με τους τουρίστες να πρέπει να έχουν πριν από την άφιξή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού και PCR τεστ, ενώ κατά την αναχώρηση rapid test.
  • Δευτέρα 17 Μαΐου: Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.