Ο «γίγαντας» Νίκος Ρίζος μόνο μία φορά κατάλαβε πως ήταν... κοντός! (pics & vid)

Gazzetta team
Ο «γίγαντας» Νίκος Ρίζος μόνο μία φορά κατάλαβε πως ήταν... κοντός! (pics & vid)
«Έλα, Παναγιά μου! Πώς χώρεσε μωρέ σε αυτό το κορμάκι τόσο ταλέντο;» του είχε πει η Μαρίκα Κοτοπούλη. Ο Νίκος Ρίζος που πάντα αισθανόταν “γίγαντας” και μία φορά μόνο… κοντός, έφυγε από κοντά μας σαν σήμερα το 1999.

Αναμφίβολα ένας από τους σπουδαιότερους και ταλαντούχους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Ένας από τους “θρύλους” με πάνω από 300 ταινίες. Ο Νίκος Ρίζος, ο λόγος για τον οποίο, σαν σήμερα το 1999 “έφυγε” από τη ζωή, στον δρόμο για το νοσοκομείο, από οξύ πνευμονικό οίδημα, αν και όπως του έλεγε ο καλός του φίλος Ορέστης Μακρής «βλάχο, εσύ πάνω στο σανίδι θα πεθάνεις». Εν ολίγοις αυτό έγινε, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή ήταν ενεργός στο θέατρο και μάλιστα έκανε και δικές του παραγωγές.

Ο “κοντός” του ελληνικού κινηματογράφου, μία από τις πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες, που αυτοσαρκαζόταν στις ταινίες του για το ύψος του, δεν είχε ποτέ πρόβλημα με το μπόι του. Για να ακριβολογούμε, δεν κατάλαβε ποτέ πως είναι κοντός. Εκτός από μία φορά...

«Με όλη την ειλικρίνεια που μπορεί να διακρίνει έναν άνθρωπο, σας λέω δεν κατάλαβα ποτέ ότι είμαι κοντός. Εκτός από μία περίπτωση. Όταν πήγα στον στρατό. Ήμουν τελευταίος στη γραμμή. Αλλά είχα την ευτυχία να έχω φίλο τον επιλοχία ή τον εκπαιδευτή. Ο οποίος έλεγε συχνά “μεταβολή” και ήμουν πρώτος» είχε πει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Αν αναρωτιέστε για το ύψος του, ήταν 1.50μ. αλλά αυτό δεν τον δυσκόλεψε ποτέ να κάνει την καριέρα που ονειρεύτηκε, όταν έφυγε από την Άρτα σε ηλικία 22 ετών για την Αθήνα, με 100 δραχμές στην τσέπη, με σκοπό να σπουδάσει στην Πάντειο.

Η Μαρίκα Κοτοπούλη μάλιστα του είχε πει: «Έλα, Παναγιά μου! Πώς χώρεσε μωρέ σε αυτό το κορμάκι τόσο ταλέντο;».

Σάμπως ήταν ο μόνος; Ο ίδιος είχε πει: «Όλοι ωφελούνται ίσως, από τα μειονεκτήματα που τους έδωσε η φύση. Και τα εκμεταλλεύονται ωραία, και χίλια δυο πράγματα έχω δει. Κι αν πάρουμε και διεθνώς τα πράγματα, βλέπουμε πως στο Χόλιγουντ πρωταγωνιστούν ηθοποιοί, με Όσκαρ, που είναι στο ύψος 1.60μ., 1.61μ. Να πάμε στα παλαιά χρόνια και να δούμε τον Σαρλό; Να πιάσουμε τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Αλ Πατσίνο; Να δούμε τελευταία τον “χοντρούλη” τον Ντάνι Ντεβίτο; Τι τον ευνόησε; Δεν είναι μόνο το “κοντός” νομίζω… Είναι και η ψυχή».

Ο Νίκος Ρίζος γρήγορα εξελίχθηκε στον «γίγαντα» του ελληνικού κινηματογράφου. Αυτός και η γενιά του έχτισαν την “κληρονομιά” για τους επόμενους, καθώς τότε είχαν το όνομα “θεατρίνοι” και μόνο αποδεκτοί δεν ήταν...

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως δεν μας δεχόντουσαν στα ξενοδοχεία. Κοίταζαν την ταυτότητα και όταν έφταναν στο “ηθοποιός” μας έλεγαν… δεν έχουμε δωμάτια κύριε. Τώρα μας παίρνουν και μας λένε, μπορείτε να μας τιμήσετε;»

Κοντό, δεν τον είδε ποτέ και η σύζυγός του, Έλσα Λαμπροπούλου και μετέπειτα Ρίζου… «Εγώ δεν τον ερωτεύτηκα αμέσως, αγάπησα όμως αμέσως όλα τα χαρίσματά του. Ποτέ δεν τον είδα κοντό. Ήταν τόσο ψηλός σε αισθήματα που το κάλυπτε. Εμπιστευόμουν τυφλά τον Νίκο» είχε πει η ίδια.

Όταν την είχε δει, είχε πει στη γυναίκα του Μίμη Φωτόπουλου, «Μαργαρίτα, αυτή θα την παντρευτώ»» για να εισπράξει την απάντηση, «άντε να χαθείς ρε σαχλέ». Πήγε την ζήτησε και… την πήρε.

Κάτι για το οποίο… ντρεπόταν και έλεγε πως δεν τον τιμούσε; Υπήρχαν χρονιές που γύριζε και 6 ταινίες οπότε είχε ένα αυτοκίνητο γεμάτο ρούχα για να αλλάζει και να προλαβαίνει. Το “κοντός” όμως δεν το αισθάνθηκε και καλά έκανε, γιατί ήταν “γίγαντας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ