Χρυσοχοΐδης: Το 2021 έρχεται η «πανεπιστημιακή αστυνομία»

Gazzetta team
Χρυσοχοΐδης: Το 2021 έρχεται η «πανεπιστημιακή αστυνομία»
Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να λάβει δράση η «πανεπιστημιακή αστυνομία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα πρόκειται για «ήπια αστυνόμευση» και η ομάδα για τα πανεπιστήμια «προβλέπεται να αρχίσει λίγο πριν το 2ο εξάμηνο του ‘21, και, εάν η πανδημία το επιστρέψει, ακολουθεί η ριζική μετεξέλιξη των μεθόδων συνεργασίας με τους δήμους».

«Υλοποιήσαμε το 100% όσων σχεδιάσαμε, παρά την πανδημία, τόνισε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2021, ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Η αστυνομία έχει παρουσία σε όλον τον δημόσιο χώρο, σε κάθε γειτονιά. Άβατα κάθε είδους εξαφανίστηκαν. Υλοποιείται το σχέδιο της ήπιας αστυνόμευσης. Σαρώνονται οι πόλεις, διαλύονται σπείρες ναρκωτικών, αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΛ.ΑΣ. ανταποκρίνεται στο αίτημα της διαφάνειας, του περιορισμού των περιστατικών αυθαιρεσίας ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αρμοδιότητες και προσωπικό για να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο του απολογισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο νόμος που ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι εφαρμόζεται, ενώ ο φράχτης στον Έβρο «κατασκευάζεται και σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος».

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το υπουργείο ετοιμάζεται τόσο για την περίοδο του εμβολιασμού όσο και για την περίοδο χωρίς την πανδημία, ωστόσο «δεν είναι σαφής ο χρόνος της μετάβασης ούτε οι συμπεριφορές μετά».

Αναλύοντας τον σχεδιασμό για το 2021, είπε μεταξύ άλλων ότι σε λίγες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο επιχειρησιακό δόγμα για τη διαχείριση συναθροίσεων, θα ακολουθήσει η λευκή βίβλος της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, και έως τον Ιούνιο του 2021 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής του νέου δόγματος για την εσωτερική ασφάλεια.

Επίσης, η εκπαίδευση του προσωπικού θα αλλάξει με νόμο το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα ακολουθήσει η αναδιοργάνωση της δομής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ έρχεται η αλλαγή διαχείρισης του προσωπικού της αστυνομίας, σύμφωνα με τον Υπουργό.

«Στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, το '21 σχεδιάζεται η μελέτη και πλήρης αλλαγή συμβόλων, μεθόδων και διαδικασιών επικοινωνίας της αστυνομίας», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Για τις φυλακές είπε -μεταξύ άλλων- ότι το τελευταίο τρίμηνο του ‘21 θα αλλάξει ο σωφρονιστικός κώδικας.

«Εκεί θα αλλάξουν όλα, εκεί θα γίνει πράξη και η κοινωνική εργασία» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Στρατηγικός στόχος είναι, οι κρατούμενοι να είναι πολίτες με στέρησης ελευθερίας και τίποτα άλλο».

Κλείνοντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι μετά το πέρας της πανδημίας: «η Δημοκρατία πρέπει να αντέξει και το αίσθημα ασφάλειας να ενισχυθεί.... Καλώ όλους να αφήσουμε τις σκιαμαχίες [...] και να αξιοποιήσουμε την πρόσφατη εμπειρία για να πάρουμε το μερίδιο μας στη νέα εποχή».