Τα Ellinika Hoaxes λένε πως το Υπουργείο Πολιτισμού παραπληροφορεί για τις Μυκήνες (pics)

Gazzetta team
Τα Ellinika Hoaxes λένε πως το Υπουργείο Πολιτισμού παραπληροφορεί για τις Μυκήνες (pics)
H μη κερδοσκοπική εταιρία που αναδεικνύει τα fake news, αναφέρει πως το χθεσινό ποστάρισμα του Υπουργείου Πολιτισμού είχε στοιχεία παραπληροφόρησης.

Η φωτιά στις Μυκήνες και το αν τελικά υπέστη ζημιές ο αρχαιολογικός χώρος, αποτέλεσε αφορμή για ακόμα μία πολιτική κόντρα, η οποία πήρε διαστάσεις μετά το ποστάρισμα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο λόγος για αυτό εδώ, το οποίο άφηνε να εννοηθεί πως τα μνημεία δεν επηρεάστηκαν από την φωτιά, λέγοντας: «Όπως φαίνεται, τα μνημεία που δεσπόζουν στον αργολικό κάμπο από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. δεν επηρεάστηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά».

Τα Ellinika Hoaxes όμως που αναδεικνύουν και προειδοποιούν για τα fake news στην χώρα μας, στο ρεπορτάζ που έκαναν σχετικά με το μαύρισμα της «Πύλης των Λεόντων», αναφέρουν πως η συγκεκριμένη ανάρτηση εμπεριέχει στοιχεία παραπληροφόρησης.

Η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου. Όπως φαίνεται, τα μνημεία που δεσπόζουν στον...

Δημοσιεύτηκε από Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Ιδού λοιπόν τι αναφέρει το κείμενο...

«Η ανάρτηση του Υπουργείου έχει στοιχεία παραπληροφόρησης καθώς ισχυρίζεται ότι «τα μνημεία που δεσπόζουν στον αργολικό κάμπο από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. δεν επηρεάστηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά», κάτι που δεν ισχύει καθώς απεικονίζονται μόνο ο χώρος που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα, τα οποία δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, σε αντίθεση με άλλα σημεία, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

Συγκρίνοντας τις εικόνες που συλλέχθηκαν από το google maps και από φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αργολίδας όπου παρουσιάζεται η έκταση της πυρκαγιάς, φαίνεται ότι αυτή δεν έκαψε το σημείο που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων.

Αεροφωτογραφία που παρουσιάζει την έκταση της πυρκαγιάς (Πηγή: argolikeseidhseis.gr). Με το κίτρινο βελάκι υποδεικνύεται η τοποθεσία της Πύλης των Λεόντων.


Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το χώρο που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων την ώρα που η Πυροσβεστική βρισκόταν ακόμη στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν και παρουσιάζουν καμένο τον περιβάλλοντα χώρο ενός τάφου, είναι από τον θολωτό τάφο της Κλυταιμνήστρας.

Ο τάφος της Κλυταιμνήστρας πριν και μετά την πυρκαγιά.



Οι τάφοι της Κλυταιμνήστρας (αριστερά) και του Αιγίσθου (δεξιά) που βρίσκονται ανάμεσα στα σημεία που πέρασε η φωτιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ