«Δεν κρύβουμε ούτε ένα κρούσμα»: Ο Χαρδαλιάς εξήγησε γιατί δεν ανακοινώνονται συγκεκριμένοι αριθμοί κρουσμάτων ανά νησί

Gazzetta team
«Δεν κρύβουμε ούτε ένα κρούσμα»: Ο Χαρδαλιάς εξήγησε γιατί δεν ανακοινώνονται συγκεκριμένοι αριθμοί κρουσμάτων ανά νησί
Τη λογική με την οποία πάρθηκαν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού σε Πάρο και Αντίπαρο εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για απόκρυψη κρουσμάτων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι η μη ανακοίνωση αριθμού κρουσμάτων ανά νησί γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση κάθε περιοχής και «όχι γιατί αποκρύπτουμε δεδομένα». Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι για τη λήψη μέτρων και αποφάσεων δεν παίζει ρόλο μόνο ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων, αλλά και η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

«Το ίδιο έγινε στην Πάρο. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων είναι η διασπορά τους στην κοινότητα», εξήγησε. «Οι ισχυρισμοί (σ.σ. ότι αλλοιώνονται οι αριθμοί των κρουσμάτων) είναι αστείοι. Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του» τόνισε.

Αναφορικά με την έξαρση των κρουσμάτων, ο Νίκος Χαρδαλιάς παρατήρησε ό,τι συμβαίνει παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα. «Παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες και γι' αυτό λήφθηκαν μέτρα περιορισμού ωραρίου. Όπου χρειαστεί θα λαμβάνονται οριζόντια μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν κατηγορηματικά. Χώρες που δεν άνοιξαν τα σύνορα παρουσιάζουν επίσης αύξηση κρουσμάτων», σημείωσε. «Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και εμφανίστηκαν εξαιτίας της μη τήρησης των μέτρων και τα φαινόμενα συγχρωτισμού», υπογράμμισε.

Πηγή: Reader.gr