«Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη»: Εξηγήσεις Χαρδαλιά για το 112

Gazzetta team
«Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη»: Εξηγήσεις Χαρδαλιά για το 112
Εξηγήσεις για τη δήλωση του ότι «αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη» έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση, όπως η συγκεκριμένη της Εύβοιας, επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από τη μη χρήση του», διευκρινίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά τις αντιδράσεις για τη δήλωσή του ότι στην Εύβοια «αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».

«Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα», εξηγεί.

«Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη»

Και συνεχίζει: «Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως, κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες. Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά. Ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα».

Θυμίζουμε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε από την Εύβοια, όπου βρέθηκε μετά τις φονικές πλημμύρες, ότι «αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη. Έχουμε πέντε νεκρούς, τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112. Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια».

Η δήλωσή αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στον κ. Χαρδαλιά σχολιάζοντας ότι «οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...