Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν είχε ιδέα για την ελληνική NAVTEX του... Λιμενικού (vid)

Gazzetta team
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν είχε ιδέα για την ελληνική NAVTEX του... Λιμενικού (vid)
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επιβεβαίωσε το μπάχαλο με τη NAVTEX χθες (26/7), λέγοντας ότι δεν είχε ιδέα!

«Το Λιμενικό αιτήθηκε άσκηση περιορισμένης εμβέλειας με πραγματικά πυρά στην περιοχή εκείνη. Αυτό εκτιμήθηκε ότι θα εκλαμβανόταν ως αμφιλεγόμενο μήνυμα», ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτοπούλος, ρίχνοντας αμέσως μετά... την βόμβα.

«Η NAVTEX εξεδόθη μετά από συνεννόηση σε χαμηλότατο επίπεδο, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα ούτε οι ηγεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας ούτε του Λιμενικού -έτσι γίνεται συνήθως- ούτε φυσικά η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εμείς. Έγινε η σχετική διόρθωση και η αποκλιμάκωση, η οποία είχε αρχίσει να εξελίσσεται, ολοκληρώθηκε», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή.

Τζανακόπουλος: «Το εννοείτε;»

Τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Αυτό που είπατε, το είπατε στη ρύμη του λόγου σας ή το εννοείτε; Σε μια στιγμή που η ένταση στο Αιγαίο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, έχει αγγίξει το ζενίθ και τη στιγμή που απαιτείται σοβαρότητα και εθνική συνεννόηση, στρατηγική και στενή παρακολούθηση των όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο, η ηγεσία των ΕΔ πολιτική και στρατιωτική και το Μέγαρο Μαξίμου, δεν γνώριζαν ότι στην περιοχή του Καστελόριζου εκδόθηκε ΝAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά από το ελληνικό Λιμενικό», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

«Θέλω παρακαλώ να σας δώσω τη δυνατότητα να ξανατοποθετηθείτε επ' αυτού, διότι αν ισχύουν αυτά που μας είπατε στην αρχική σας τοποθέτηση, τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε μια κρίσιμη κατάσταση. Θέλετε να μας πείτε ότι την ώρα που αυτά συμβαίνουν στο Αιγαίο, κάποιες υπηρεσίες χωρίς τη γνώση της πολιτικής ηγεσίας, εκδίδουν ΝAVTEX και οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν αμέριμνοι τις διήμερες διακοπές τους; Και ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τα ελικόπτερα του ελληνικού στρατού για να πηγαινοέρχεται από την Πάρο στην Επίδαυρο και από την Επίδαυρο στην Πάρο; Αυτό μας είπατε; Ελπίζω να το διαψεύσετε».

Παναγιωτόπουλος: «Οι NAVTEX μπορεί να αφορούν και ένα φουσκωτό»

«Οι NAVTEX δεν αφορούν μόνο φρεγάτες. Μπορεί να αφορούν και οποιοδήποτε σκάφος, ακόμη και ένα φουσκωτό του Λιμενικού Σώματος», απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι μια τυπική διαδικασία, η οποία δεν υπόκειται στην έγκριση των υψηλότερων κλιμακίων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Δεν μπορεί η στρατιωτική και πολιτική διαδικασία να γνωρίζει κάθε στάδιο μιας τυπικής διαδικασίας που διεξάγεται μεταξύ κατωτέρας βαθμίδας της ιεραρχίας. Από τη στιγμή που περιήλθε εις γνώση έγινε η σχετική διορθωτική κίνηση και αυτό είναι όλο. Και η αποκλιμάκωση ολοκληρώθηκε. Ναι, θα ήταν ένα πρόβλημα την ώρα που αποκλιμακώνουν δύο στόλοι, που αποχωρούν από κάποιες θέσεις τις οποίες κατελάμβαναν τόσο καιρό, να εκδιδόταν μια NAVTEX».

«Έγινε η διορθωτική κίνηση αφορούσε μια πολύ ήσσονος σημασίας δραστηριότητα. Λύθηκε κάθε παρεξήγηση. Ας κρατήσουμε την τεράστια κινητοποίηση που έγινε από τις ΕΔ. Συνεχίζουμε την επαγρύπνηση», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι NAVTEX βγαίνουν από υπηρεσία του υπουργείου του»

Με ανακοίνωσή του, έδωσε συνέχεια στην κόντρα που ξεκίνησε στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή που οι προκλήσεις και οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κορυφώνονται και ενώ όλος ο στόλος είναι στο Αιγαίο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, ισχυρίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή με ανατριχιαστική ανευθυνότητα ότι δεν γνώριζε για τη NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο.

Με τη δικαιολογία ότι αυτή ήταν του Λιμενικού Σώματος. Ας τον ενημερώσει κάποιος πως όλες οι NAVTEX βγαίνουν από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου του!

Αντί ο Υπουργός να φροντίζει για την αερομεταφορά του κ. Μητσοτάκη με στρατιωτικά ελικόπτερα στις διακοπές του, ας σοβαρευτεί επιτέλους. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τέτοιου είδους παλινωδίες, έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Πηγή: reader.gr