«Σύγκρουση» Τσίπρα - Μητσοτάκη στην Βουλή για τις διαδηλώσεις και την «λίστα Πέτσα» (vids)

Gazzetta team
«Σύγκρουση» Τσίπρα - Μητσοτάκη στην Βουλή για τις διαδηλώσεις και την «λίστα Πέτσα» (vids)
Σε κλίμα έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη (9/7) στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

«Μονομαχία» Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σήμερα (9/7) στην Βουλή στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις, το οποίο θα ψηφιστεί το απόγευμα.

Να ξαναδιαβάσουν το νομοσχέδιο για τις πορείες κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αντεπιχείρημα που να αμφισβητεί τον πυρήνα της θεσμικής τομής που φέρνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Κανέναν δεν αιφνιδιάσαμε. Το είπαμε, έχουμε πάρει πολιτική νομιμοποίηση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και το κάνουμε πράξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι, αν άκουγε κανείς τη συζήτηση τις προηγούμενες μέρες, «Θα έμενε με την εντύπωση ότι στην Ελλάδα ζούμε τις πρώτες δεκαετίες μετά τον εμφύλιο. Ότι δηλαδή υπήρχαν ανοιχτές, νωπές εθνικές κοινωνικές πληγές, όταν η δημόσια διαμαρτυρία αποτελούσε πράγματι το μόνο καταφύγιο για την έκφραση πολιτών που αισθάνονται κατατρεγμένοι». «Η σημερινή Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της αυτές τις εποχές. Δεν θα μπω σε άγονη αντιδικία που θεωρούν ότι τους ανήκουν ιδιοκτησιακά, όχι μόνο τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και οι δρόμοι και οι πλατείες της χώρας», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «είτε από ιδεολογική ραθυμία, είτε από μικροπολιτικό υπολογισμό αρνούνται να κατανοήσουν ότι η πατρίδα έχει προχωρήσει μπροστά».

«Όσο πολύτιμη η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται, το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία του άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του, να βγάλει βόλτα τα παιδιά του. Δεν υπερισχύει το ένα δικαίωμα του άλλου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για τις πορείες. Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, υπεραμύνθηκε και των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου, εξαίροντας τη στάση του ΚΙΝΑΛ.

«Προσήλθε στη συζήτηση δημιουργικά με προτάσεις και όχι απορρίπτοντας επί της αρχής και χρησιμοποιώντας απαράδεκτη φρασεολογία το νομοσχέδιο που προτείνουμε. Η Βουλή έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τα νομοθετήματα, χωρίς να αλλάξει τον κεντρικό στόχο που είναι η νέα κοινωνική ταυτότητα των συναθροίσεων στις πόλεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους κανόνες, κατοχύρωση συνέρχεσθαι και κατοχύρωση της ελευθερίας κυκλοφορίας στον δημόσιο χώρο» είπε.

«Ζημιωμένοι βγαίνουν και οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι. Σπάνια γίνονται γνωστά τα αιτήματα τους. ΄Όταν κλείνει το κέντρο, κανείς δεν βλέπει τον διαμαρτυρόμενο. Αποτέλεσμα, αντί για συμπαράσταση και αποδοχή, συγκεντρώνουν την οργή. Όλοι χάνουν από αυτή την κατάσταση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποίησε ο ίδιος τον «χουντικό νόμο» που κατονόμασε. «Το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει να αλλάξει. Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλέστηκατε το χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Το κάνατε με διαμαρτυρία αστυνομικών το 2017 στα Εξάρχεια, με συγκέντρωση Κούρδων και με διαδήλωση στο Σύνταγμα. Απαγορεύσατε τις συγκεντρώσεις πατώντας πάνω σε χουντικά νομοθετήματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στον πρόσφατο βανδαλισμό του μνημείου της Μαρφίν.

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Μάλιστα βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Μαρφίν, αφαιρώντας και τον θυρεό. Τα λόγια περιττεύουν. Μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, εκείνους που χάθηκαν, αλλά και όσους την τιμούν», είπε. «Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρουρούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωση της», προσέθεσε και τόνισε ότι «η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση».

Τσίπρας: Πάρτε πίσω τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων της «λίστας Πέτσα»

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «λίστα Πέτσα» κάνοντας λόγο για «αυτογελοιοποίηση» της κυβέρνησης.

«Πόση αυτογελοιοποίηση μπορείτε να αντέξετε κ. Μητσοτάκη; Ανακοινώσατε μετά από 2,5 μήνες καθυστέρηση την λίστα της ντροπής που αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκτ. Ευρώ των Ελλήνων φορολογούμενων στο πίσω δωμάτιο του Μαξίμου, ξέρετε αυτό κάτω από τις σκάλα. Εκεί τα μοιράσατε λες και ήταν λεφτά της οικογένειας σας. Και τα μοιράσατε σε όποιον σας αρέσει χωρίς κανένα κριτήριο. 20 εκατ. Ευρώ λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων, δημόσιο χρήμα. Μόνο 1% για ξεκάρφωμα σε μη φιλοκυβερνητικά μέσα. Τα υπόλοιπα χωρίς κανένα κριτήριο με μοναδικό στόχο την χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Και είχατε το θράσος προχθές να δηλώσετε ότι δεν τα μοιράσατε εσείς, αλλά η εταιρεία στην οποία τα αναθέσατε. Μόνο που ξεχάσατε να πείτε ότι είναι η ίδια εταιρεία που είχε αναλάβει την προεκλογική σας καμπάνια. Δεν ντρέπεστε κύριε Μητσοτάκη να λέτε τόσο χοντρά ψέματα στον λαό; Σε ποιον νομίζετε ότι απευθύνεστε.