+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Τι πραγματικά συμβαίνει στον Έβρο με τους Τούρκους σε ελληνικό έδαφος (pics)

Τι πραγματικά συμβαίνει στον Έβρο με τους Τούρκους σε ελληνικό έδαφος (pics)

Τι πραγματικά συμβαίνει στον Έβρο με τους Τούρκους σε ελληνικό έδαφος

Τα σώματα ασφαλείας της Τουρκίας έχουν στήσει σκηνή στην θέση Μελισσοκομείο που αποτελεί ελληνικό έδαφος. Διαψεύδει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Νέα ένταση στον Έβρο, αλλά και πολιτική κόντρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, πυροδοτεί η στάση της Τουρκίας, η οποία εδώ και μερικές μέρες έχει στήσει σκηνή στην περιοχή Μελισσοκομείο που αποτελεί ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με τους χάρτες του 1923.

Το σημείο αυτό στον ποταμό, το φθινόπωρο πλημμυρίζει, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, η στάθμη του νερού πέφτει. Κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι δυνάμεις της γειτονικής χώρας, βάζοντας άνδρες της εκεί να αλλάζουν κανονικά βάρδιες το τελευταίο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κόντρα για το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι καινούργια, καθώς αλλαγή της κοίτης του ποταμού που έχει μετακινηθεί, έχει δημιουργήσει ένα έλος το οποίο τον μισό χρόνο αδειάζει και τον άλλο μισό, πλημμυρίζει φτιάχνοντας μία νησίδα.

Η ελληνική πλευρά, χθες προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα, ενώ υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς με κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

Σε αυτή οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν: «Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.  Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή. Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα; Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Ιδιαίτερα οξεία, τέλος, ήταν και ανάρτηση που έκανε στο Facebook και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην οποία ανέφερε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της “ολίγον εγκύου” σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας». Προσέθετε, δε, στο υστερόγραφο: «Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα “ερωτήματά τους” προτιμώ να μη σχολιάσω».

Από την πλευρά του, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και επικεφαλής του «Πράττω» έγραψε στο Twitter.

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» τονίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα.

Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε"». Υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν , σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».

Καταληκτικά, τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

Η διάψευση

Το μεσημέρι του Σαββάτου πάντως, με νέα τοποθέτησή του, το Υπουργείο εξωτερικό μιλάει για fake news, τονίζοντας οτι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος και πως η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.