+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Μητσοτάκης: «Δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά» (vid)

Μητσοτάκης: «Δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά» (vid)

Μητσοτάκης: «Δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά» (vid)

Στη συζήτηση στη Βουλή για τον κορονοϊό σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν είναι ακόμα πεπεισμένος ότι τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν, ενώ τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν γύρω στις 20 Μαΐου. 

Στις ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την χρήση μασκών απάντησε μεταξύ άλλων στην δευτερολογία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά. Για τον απλούστατο λόγο ότι στα μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο να επιβάλεις κανόνες υγιεινής και είναι πιο δύσκολο να πάμε σε σπαστές τάξεις όπως στα γυμνάσια και τα λύκεια», προσθέτοντας ότι επαναφορά στην κανονικότητα δεν νοείται χωρίς επαναλειτουργία των σχολείων.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στην αρχή της επιδημίας υπήρχε η άποψη ότι τα παιδιά ήταν «υγειονομικές βόμβες», κάτι που πλέον δεν τεκμηριώνεται. Τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν περί τις 20 Μαΐου. Ξεκαθάρισε, επίσης ότι το άνοιγμα των σχολείων ήταν ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

«Δεν πετάμε το μπαλάκι στην κοινωνία και βγάζουμε την ουρά μας απ' έξω», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση προτάσσει την ατομική ευθύνη έναντι της συλλογικής.

Απαντήσεις για τεστ και μάσκες

 «Η στρατηγική αυτή αποδείχθηκε επί της αρχής σωστή», είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, ότι από την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα τεστ αντισωμάτων που θα ξεκινήσουν να διενεργούνται.

«Με τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό κέντρο. Το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε διατίμηση. Η αγορά με δική μας παρότρυνση κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Το ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν μάσκες είναι θετικό. Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκε η προμήθεια των νοσοκομείων, που είχαν τις αναγκαίες μάσκες. Είναι διαφορετικό να υπάρχουν επιστημονικές διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων και άλλο να καλλιεργείται μια ανασφάλεια για πολιτικούς λόγους», τόνισε.

 

Ο πρωθυπουργός μάλιστα απηύθυνε σε υψηλό τόνο έκκληση να «αφήσουμε στα τάρταρα του Διαδικτύου» όσους σπεκουλάρουν πάνω σε μια ενδεχόμενη αποτυχία.

Για την οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν ξέρουμε πόση θα είναι η ύφεση, γιατί ακριβώς δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κρίση, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις στον τουρισμό ενώ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και για το αν θα επιστρέψει η πανδημία το φθινόπωρο.

«Μακάρι να ξέραμε να μπορούμε να προβλέψουμε. Γι αυτό και δίνεται μεγάλο εύρος στην ενδεχόμενη ύφεση».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως «η συζήτηση για το χρέος είναι μια ουσιαστική συζήτηση και η όλη πίεση που ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από όλες τις χώρες που έχουν μεγάλος χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ» προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Στόχος είναι να μην προστεθεί πρόσθετο εθνικό χρέος πάνω στο μεγάλο χρέος που ήδη έχουμε. Γι αυτό και η πίεση να έχουμε περισσότερες χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις και λιγότερο δανεισμό, μια μάχη που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Εμείς έχουμε στηρίξει την κοινωνία, έχουμε στηρίξει την απασχόληση και μου κάνει εντύπωση που μας κατηγορείτε ότι απελευθερώσαμε τις απολύσεις. Μα καλά δεν γνωρίζετε ότι έχουμε απαγορεύσει τις απολύσεις. Πώς το λέτε αυτό; Το λέτε με άγνοια, το λέτε για να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα; Δεν μπορείτε όμως να κάνετε το άσπρο μαύρο», τόνισε.

Κλείνοντας έκανε αναφορά στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, «Μένουμε όρθιοι», τονίζοντας ότι αποκλείει να έχει υπογράψει τον σχετικό πίνακα ο κ. Τσακαλώτος και επισημαίνοντας πως το πραγματικό κόστος της δημοσιονομικής παρέμβασης μιας τέτοιας πρότασης θα ήταν 25 δισεκατομμύρια ευρώ, και δεν θα επαρκούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η απάντηση για τα voucher

«Η κυβέρνηση είναι πάντα εδώ και παρούσα να δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις και να αναγνωρίζει τα λάθη της όποτε αυτά γίνονται» είπε ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα με τα βάουτσερ, που όπως είπε «το πήραμε πίσω γιατί πράγματι το πρόγραμμα αυτό δεν προσέφερε ποιοτική τηλεκατάρτιση». Τόνισε επίσης πως αυτό δεν ήταν ποτέ «ένα υποκατάστατο εισοδήματος…Την αγορά των ΚΕΚ δεν τη δημιουργήσαμε εμείς, την βρήκαμε. Αυτή ήταν και σε αυτή και εσείς δίνατε χρήματα. Αν κατά συνέπεια υπάρχει υποψία σκανδάλου αυτή βαρύνει πολύ περισσότερο εσάς απ' ό,τι εμάς γιατί εμείς στο κάτω κάτω δεν τα δώσαμε τα λεφτά. Αν το ζήτημα είναι ζήτημα ποιότητας αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήραμε πίσω το πρόγραμμα».

Τόνισε επίσης πως επειδή πρόκειται για μια αγορά προβληματική, πρέπει αυτή να διορθωθεί και να μπουν αυστηρά εχέγγυα ποιότητας αλλά θα ήταν μεγάλο σφάλμα πηγαίνοντας προς τα μπροστά να απαξιώσουμε συνολικά τα προγράμματα τηλεκατάρτισης.

«Θα την φτιάξουμε αυτή την αγορά και πάντα αυτή η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος να έρχεται στην Βουλή και όταν κάτι συμβαίνει λάθος, να λέει αυτό ήταν λάθος το διορθώνουμε αλλά διπλό λάθος είναι να μην έχεις το θάρρος να διορθώσεις το λάθος», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.