Τσίπρας: «Από τη στιγμή που υπάρχει η απόπειρα μαζικής εισροής σωστά κλείνουν τα σύνορα» (vid)

Gazzetta team
Τσίπρας: «Από τη στιγμή που υπάρχει η απόπειρα μαζικής εισροής σωστά κλείνουν τα σύνορα» (vid)
«Είναι αστείο η ΝΔ να βγάζει ανακοινώσεις, ανήμερα Καθαρά Δευτέρα και να με ψάχνουν. Πρωθυπουργός της χώρας δεν είμαι πλέον εγώ για να διαχειριστώ την κρίση, αλλά δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος όταν βρίσκεται στη χώρα λειτουργεί με ψευδαίσθηση αυτάρκειας και περισσή αλαζονεία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.

«Εγώ θα ευχόμουν στις κρίσιμες στιγμές το κυβερνών κόμμα να μην κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Το δύσκολο είναι να διαχειρίζεσαι κρίσιμα εθνικά ζητήματα αποζητώντας το ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις διαρροές της ΝΔ για την στάση που κράτησε τις τελευταίες ημέρες.

«Ο ελληνικός λαός ψήφισε κάποιος να διαχειριστεί την κρίση κι αυτός δεν είμαι εγώ» συνέχισε ο κ. Τσίπρας ο οποίος όμως τόνισε πως την Παρασκευή είχε σύσκεψη με τον κ. Αποστολάκη και την κ. Τσιριγώνη.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα σωστά κλείνουν τα σύνορα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια. «Δεν υπάρχει αμφιβολία από τη στιγμή που υπάρχει μια μαζική απόπειρα εισροής κάθε κυβέρνηση θα έκλεινε τα σύνορα. Αυτό κάναμε κι εμείς άλλωστε όταν είχαμε 860.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από τα νησιά μας και δεν το έκαναν γιατί τους άρεσαν τα… θαλάσσια σπορ, αλλά γιατί ήταν κλειστός ο Έβρος. Απλά εμείς το κάναμε χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να βγάζουμε τον κόσμο με τα δίκανα» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Οι άνθρωποι που είναι στην πλειοψηφία τους δυστυχισμένοι, έρχονται στην Ελλάδα για να πάνε στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Η Μόρια ήταν αρνητική εξέλιξη καθώς χτίστηκε για 2.500 και πήγαν 5.600. Σήμερα που έχει 25.000 τι είναι; Δεν θέλω να αποποιηθώ των ευθυνών» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «οργανωμένη εργαλειοποίση του προσφυγικού από την πλευρά της Τουρκίας».

«Μια Τουρκία που αυξάνει την προκλητικότητα της όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και με την αποστολή ερευνητικούς σκάφους στην δική μας ΑΟΖ, με την τουρκολιβυκή συμφωνία. Δεν πρέπει να αποτελούν κεραυνό εν αιθρία οι κινήσεις της. Έχει απειλήσει και την ΕΕ και την Ελλάδα πως θα παραβιάσει την συμφωνία του προσφυγικού εδώ και πολλούς μήνες. Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει ουσιαστική στήριξη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα αντί η κυβέρνηση να πει στην Ε.Ε. να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία δεν έκανε τίποτα. Πριν λίγες μέρες η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν στην Τουρκία και έπαιζε με τα "καθρεφτάκια"» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. «Αντί να ζητήσουμε αυστηρά τη συμμόρφωση της Τουρκίας, βλέπουμε να έρχονται στον Έβρο και να μας χτυπούν στην πλάτηΒ, αλλά δεν κάνουν κουβέντα για την ουσία του προβλήματος. Είναι σαν να κλειδαμπαρώνεις το παράθυρο κι αφήνεις την πόρτα ορθάνοιχτη» είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επτά μήνες κινείται η κυβέρνηση δίχως στρατηγική. Το 2015 είχαμε μηδενικές ροές στον Έβρο, ωστόσο υπήρξαν ροές στα νησιά. Το να στήνεις φιέστες με τους Ευρωπαίους δεν έχει νόημα και κάνεις ζημιά στην πολιτική που είχες μέχρι χθες. Και να τους απελάσεις που θα τους πας; Δεν μιλάς με τον Ερντογάν. Θα τους πάρει η Ευρώπη;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο σήμερα και ταυτιστήκαμε με τους "σκληρούς" της Ευρώπης. Αυτοί θέλουν η Ελλάδα να γίνει "μαύρο κουτί αποθήκης ψυχών". Η κυβέρνηση στο προσφυγικό κινείται χωρίς σχέδιο. Όφειλε να έχει αποσυμφορήσει τα νησιά, αλλά δεν το έκανε. Αφήνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά γιατί δεν τους δέχεται κανένας άλλος. Χρειάζεται στρατηγική σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο» τόνισε.

«Γιατί δεν συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δεν θα υιοθετούσα τη λέξη "εισβολή". Όταν έχεις "εισβολή" έχεις πόλεμο και πρέπει να νικήσεις. Οι αντίπαλοι δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά η Τουρκία. Δεν θέλεις συμβούλιο; Πάρε ένα τηλέφωνο. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει αυτάρκεια, αλαζονεία θα έλεγα εγώ. Έκανα τρία συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Όταν ήταν η οικονομική κρίση, το προσφυγικό αλλά και το ασφαλιστικό. Είναι ανεύθυνη στάση να κάνουν "πλακίτσα" και να λένε "που ήσουν την Καθαρά Δευτέρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι καλή η επικοινωνιακή πολιτική αλλά κρατάει ελάχιστα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «δεν είναι ώρα για επικοινωνιακή πολιτική και κοκορομαχίες. Πρέπει να χαραχτεί κοινή στρατηγική. Εάν δεν έχουμε συμμάχους πρέπει να αλλάξουμε στάση», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.