Μητσοτάκης: Η «φυγή προς τα εμπρός» και το μπαλάκι στον Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

Gazzetta team
Μητσοτάκης: Η «φυγή προς τα εμπρός» και το μπαλάκι στον Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο
Το «ταμείο» της διήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η αλλαγή σελίδας και το «μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική.

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, με την οποία ολοκληρώθηκε η παρουσία του στη ΔΕΘ, ήταν ουσιαστικά, ως προς το πνεύμα της, η επέκταση της ομιλίας του στο Βελλίδειο, το βράδυ του Σαββάτου. Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και πομπώδεις εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενέστερα σε πτυχές του σχεδίου του για τη χώρα, χωρίς τη μεγάλη είδηση.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!​

Αυτό, βεβαίως, κρύβει συνήθως αρκετές μικρότερες ειδήσεις.

Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις εντός του 2020. Αυτό, όπως ανέφερε, θα είναι συνάρτηση της πορείας της οικονομίας: εφόσον, δηλαδή, οι ρυθμοί της ανάπτυξης είναι ικανοποιητικοί και υπάρχει υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος 3,5% για το 2020 από την πραγματική δυναμική της οικονομίας και όχι από την υπερφορολόγηση, τότε το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μέρισμα επιτυχίας» πιο συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι τυχόν επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μπορεί να κατευθυνθεί είτε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις είτε σε παρεμβάσεις στήριξης του κοινωνικού κράτους. Άλλωστε, το κεντρικό σύνθημα της φετινής ΔΕΘ «Ανάπτυξη για ολους» εμπερικλείει αυτή τη λογική του κ. Μητσοτάκη να μην αφήσει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα «βορά» στις εκλογικές διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης, σταθμίζοντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες του 2020 από κοινού με το οικονομικό επιτελείο, επέλεξε να παρουσιάσει έναν δωδεκάμηνο οδικό ορίζοντα στο μέτρο του εφικτού και να μην ανακοινώσει παραπάνω μέτρα, με την ελπίδα ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Δεν κοιτάζει πίσω

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βεβαίως, είχαν και οι αποστροφές του πρωθυπουργού ως προς το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικών επιτροπών για διάφορα ζητήματα, από το 2015 και τη ΔΕΗ, ως την υπόθεση Novartis. «Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε μια βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας, βεβαίως, ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικών επιτροπών, εφόσον η Δικαιοσύνη διαβιβάσει σχετικούς φακέλους για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έδειξε με τις δηλώσεις του ότι βούλησή του είναι «να αλλάξει πίστα». Ακόμα και ως προς το 2015 που έχει επανέλθει δυναμικά στην επικαιρότητα λόγω της ταινίας του Κώστα Γαβρά, με βάση το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή σε ένα τόσο επώδυνο παρελθόν, προσθέτοντας ότι σιγά σιγά κλείνουν τα κεφάλαια εκείνης της ιστορίας, αρχής γενομένης με την εκλογική νίκη της ΝΔ, εν συνεχεία με την άρση των capital controls και με ύστατο στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που διαμορφώθηκαν με βάση τη διαπραγματευτική αβελτηρία του ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

Το μπαλάκι για τον εκλογικό νόμο

Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, άνοιξε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, ο οποίος αναμένεται από τις αρχές του 2020 και μετά. Ξεκαθάρισε, κατ’ αρχάς, ότι δεν συνδέει αυτή τη συζήτηση με τη συζήτηση για το Σύνταγμα. Ξεκαθάρισε ότι ένα κόμμα που θα παίρνει ένα ποσοστό της τάξης του 40% δικαιούται να κυβερνά και δεν θα πρέπει να εγκλωβίζεται στις μυλόπετρες της ακυβερνησίας, λόγω της απλής αναλογικής. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν σταμάτησε εκεί: Παρότι δεν έδειξε να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο που θα κινείται στον αντίποδα της απλής αναλογικής, πέταξε το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει την απλή αναλογική, αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να λογίζεται ως κόμμα εξουσίας.

Η αποστροφή του πρωθυπουργού είναι η έκφραση μιας συζήτησης που υπάρχει εσχάτως στο πολιτικό σύστημα: αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λογίζεται ως ο δεύτερος πυλώνας ενός νέου διπολικού συστήματος, ευνοείται από ένα νέο, πιο ενισχυμένο εκλογικό σύστημα. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, είχε μια εξήγηση ως προς αυτό και ξαναπέταξε το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ίσως η επιμονή του να κρύβεται πίσω από την απλή αναλογική, δείχνει ότι τελικά δεν είναι ένα κόμμα, το οποίο προσδοκά την κυβερνησιμότητα και διεκδικεί έτσι με αξιώσεις την πρωτιά στις επόμενες εκλογές.

Πηγή: reader.gr