Οι πρώτοι στόχοι Τσίπρα: Δανέλλης και Θεοχαρόπουλος

Gazzetta team
Οι πρώτοι στόχοι Τσίπρα: Δανέλλης και Θεοχαρόπουλος
Η επιχείρηση απογαλακτισμός των ΑΝΕΛ ξεκινά από σήμερα για το κυβερνών κόμμα, με πρώτο σταθμό την ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη Τετάρτη.

Η προσοχή του Μαξίμου, πέρα από τη δηλωμένη στήριξη των τεσσάρων βουλευτών των ΑΝΕΛ, στρέφεται σε δυο βουλευτές: τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από το ΚΙΝΑΛ. Έχουν και οι δυο εκφραστεί θετικά απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών, ενώ φέρονται και οι δυο ως πιθανοί υποστηρικτές της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας που αναμένεται να προκύψει το βράδυ της Τετάρτης.

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Η περίπτωση Δανέλλη είναι πιο εύκολη: πρώην βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, που εξελέξη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009 κι αργότερα βουλευτής με το Ποτάμι, ο κ. Δανέλλης επιχειρεί μια επιστροφή στις πολιτικές του ρίζες. Το πιστοποίησε άλλωστε με τη χθεσινή του παρουσία στο Μέγαρο Μουσικής και σε όσα διθυραμβικά είπε για τον Πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών: “Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται η συμφωνία. Δε δείλιασε πάρα το κόστος. Και επειδή την ιστορία τη γράφουν τα πρόσωπα, ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ο Κοτζιάς και ο Δημητρόφ γράφονται στην ιστορία. Είτε αρέσει είτε όχι”, είπε καταχειροκροτούμενος ο βουλευτής του Ποταμιού. Ο κ. Δανέλλης έχει ξεκαθαρίσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κόντρα στην κομματική γραμμή που έχει επιβάλλει ο κ. Θεοδωράκης. Τούτων δοθέντων, ο κ. Δανέλλης αναμένεται να βρεθεί εκτός κόμματος και πιθανότατα θα είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Η πιθανή διαγραφή του από την ΚΟ του Ποταμιού δεν προκαλεί πρόβλημα στο κόμμα, καθώς το Ποτάμι θα παραμείνει με πέντες βουλευτές στη βουλή και θα διατηρήσει τα προνόμια που δίνει ο κανονισμός της βουλής.

Η περίπτωση Θεοχαρόπουλου είναι πιο περίπλοκη: Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας στις εκλογές του 2015 και έχει ζητήσει από την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ την επανατοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, ώστε να διασφαλίσει την επανεκλογή του. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την κυρία Γεννηματά, που του έχει ζητήσει να επιλέξει εκλογική περιφέρεια και να διεκδικήσει την επανεκλογή του με σταυρό. Ο κ. Θεοχαρόπουλος φέρεται να παζαρεύει τη θετική του ψήφο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μια πιθανή συμπερίληψή του στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος, στην περίπτωση που το αίτημά του δεν ικανοποιηθεί από την κ. Γεννηματά, ενώ φαίνεται πως χρησιμοποιεί ακόμη ένα όπλο: έχει διαμηνύσει στην κυρία Γεννηματά πως ενδεχόμενη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ, θα σηματοδοτήσει την πλήρη επαναφορά στο … ΠΑΣΟΚ, αφού τόσο το Ποτάμι όσο και το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου θα έχουν αποχωρήσει. Με αυτό ως δεδομένο, το ΚΙΝΑΛ θα αποτελείται στην πραγματικότητα από το ΠΑΣΟΚ, μαζί με το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου. Το ενδεχόμενο αυτό δεν φαίνεται πάντως να τρομάζει τη Χαριλάου Τρικούπη και τους επιτελείς της που έχουν διαμηνύσει στον κ. Θεοχαρόπουλο να λάβει τις αποφάσεις του ενόψει συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ το εάν θα τεθεί θέμα ή όχι κομματικής πειθαρχίας θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Πηγή: Reader.gr