Η Κομισιόν έδωσε το ΟΚ για προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις

Gazzetta team
Η Κομισιόν έδωσε το ΟΚ για προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις
Στην αποκάλυψη πως «η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό, χωρίς περικοπές στις συντάξεις, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια» προχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το πρωί του Σαββάτου κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

Η είδηση αυτή – δια στόματος μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού – έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έκανε η ίδια η Κομισιόν το βράδυ της Παρασκευής. «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Κομισιόν για να παράσχουν διευκρινίσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχτηκε χωρίς να ζητήσει διευκρινίσεις το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας», έγινε γνωστό πριν λίγες ώρες.

Μπαρτσελόνα – Σεβίλλη με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Επομένως, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Κομισιόν για να παράσχουν διευκρινίσεις. Να σημειωθεί ωστόσο πως, εκτός από την Ιταλία επιστολές έλαβαν η Γαλλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Οι επιστολές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

Ωστόσο, παρά τις ανακοινώσεις από την πλευρά της Κομισιόν και τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, η περικοπή - ή μη - των συντάξεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί λήξαν θέμα, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί και θα εγκριθεί σε επίπεδο Eurogroup.

Άλλωστε, τα κλιμάκια των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στο τέλος Οκτωβρίου και βασική τους μέριμνα θα είναι να αποτυπώσουν με ακρίβεια τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος.

Τα θέματα του πρωτογενούς πλεονάσματος και του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2019 μπαίνουν σε κρίσιμη καμπή, δεδομένου ότι στις 26 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το EuroWorking Group για το θέμα της περικοπής των συντάξεων και εν συνεχεία στις 5 Νοεμβρίου το ζήτημα θα εξεταστεί στο Eurogroup.

Οι θεσμοί, άλλωστε, θέλουν να είναι σίγουροι πως όσα υποστηρίζει η Ελλάδα για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 και των επόμενων ετών, είναι ορθά και τεκμηριωμένα.

Πηγή: reader.gr