Κοτζιάς: «Θέλησαν να με θάψουν αλλά ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» (vid)

Gazzetta team
Κοτζιάς: «Θέλησαν να με θάψουν αλλά ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» (vid)
Με έναν στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου επέλεξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να σχολιάσει την παραίτησή του, που έγινε νωρίτερα αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι έκανε αποδεκτή την παραίτησή του, δίνει τη δική του απάντηση.

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Τσίπρας: «Με πόνο ψυχής αποδέχθηκα την παραίτηση Κοτζιά»

Δήλωση σχετικά με την αναπάντεχη παραίτηση του υπουργού των Εξωτερικών του έκανε, ο Αλέξης Τσίπρας, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά «με πόνο καρδιάς», τον ευχαρίστησε για την «καθοριστική του συμβολή στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας» ενώ «τράβηξε» ελαφρά το «αυτί» και του υπουργού Άμυνας, τονίζοντας πως «δεν θα ανεχτώ προσωπικές στρατηγικές».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Πριν από λίγο και πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψιν μου την παραίτησή μου. Με πόνο καρδιάς την έκανα δεκτή. Τον ευχαριστώ για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας. Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών και την ευθύνη του, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα να διασφαλίσω την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμιζει τον διεθνή ρόλο της χώρας.

Η απόφαση να την αποδεχτώ και να αναλάβω ο ίδιος, είναι και απόφαση με πολλαπλά μηνύματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Και προς την κυβέρνησή μου. Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή. Και να μην ανεχτώ από κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση. Θέλω ταυτόχρονα να στείλω και ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα, όπως προβλέπει η Συμφωνία. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ποτέ την ένταξη της πΓΔΜ σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια. Η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και που ορίζουν οι διεθνείς τους υποχρεώσεις».