Μητσοτάκης: «Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» (vid)

Gazzetta team
Μητσοτάκης: «Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» (vid)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σκληρή κριτική στη συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ μίλησε για τέταρτο Μνημόνιο.

Την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη συμφωνία για το Σκοπιανό, αλλά για τα ζητήματα δεδηλωμένης που εγείρονται, λόγω της διαφωνίας Καμμένου για το Σκοπιανό.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τελειώνει τη θητεία της με ψέματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για ένα «τέταρτο Μνημόνιο με τις υπογραφές Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου». «Το τέταρτο Μνημόνιο μειώνει συντάξεις, μισθούς, αφορολόγητο», ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ, σημειώνοντας πως, αν συγκριθεί το περυσινό με το φετινό Μεσοπρόθεσμο, το ΑΕΠ το 2021 είναι 6,6 δις μικρότερο από αυτό που προέβλεπε η κυβέρνηση πέρυσι. «Δεν πιστεύατε ούτε εσείς τις προβλέψεις σας, γι’ αυτό και αναγκάζεστε διαρκώς να τις αναθεωρείτε προς τα κάτω», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιτέθηκε με «ταξικό τρόπο» στο διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης και ότι δημιούργησε μια απελπισμένη μάζα πολιτών που χρωστά στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν δύο συντάξεις με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, ενώ και οι χαμηλόμισθοι, αγρότες και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ή και για πρώτη φορά φόρο, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου. «Αυτή είναι η δήθεν ευαισθησία της Αριστεράς για τους πιο αδύναμους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Ένα διαμέρισμα 15ετίας στη Νίκαια θα πλήρωνε 300 ευρώ ΕΝΦΙΑ και σήμερα θα πληρώνει 400», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας, δε, ότι «έχει τη φωλιά του πολύ λερωμένη», αναφερόμενος στις υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε, δε, εκ νέου και εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη δέσμευσή του ότι θα παραιτείτο, εφόσον μειωθεί το αφορολόγητο, λέγοντας ότι «μένει στην καρέκλα του για να το μειώσει κι άλλο».

Μετά τη δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στα πεπραγμένα των υπουργών, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη ενός «νέου πατριωτισμού», κάνοντας τη «γέφυρα» με τα εθνικά θέματα και την ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών θεμάτων. «Η ΝΔ ασκεί αντιπολίτευση με ευθύνη και με συναίσθηση ότι αυτό που προέχει είναι το συμφέρον της πατρίδας μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος την «πατριωτική στάση» της ΝΔ το καλοκαίρι του 2015. «Η Ελλάδα διολισθαίνει σε μια επικίνδυνη εθνική παρακμή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνηση χωρίς επαρκή κοινοβουλευτική νομιμοποίηση να δεσμεύεται για σημαντικά εθνικά θέματα.

«Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ο συνδυασμός κρίσιμων θεμάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής δεν είναι τυχαίος, για να στρέψετε τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα μέτρα του τέταρτου Μνημονίου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσετε μια βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα, με κάποια κατανόηση των εταίρων μας στα θέματα της οικονομίας». «Εμείς θέλουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά αυτό απαιτεί μια λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πει κανείς το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι», είπε και τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή. «Εκεί που ο Καραμανλής είπε όχι, εσείς είπατε ναι», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η συμφωνία με τα Σκόπια είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι χρέος του να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τετελεσμένα.

«Αναγνώριση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που αποδέχεστε εθνότητα και γλώσσα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος». «Το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, διερωτώμενος γιατί «ακόμα και με τη δική σας συμφωνία, οι κάτοικοι θα ονομάζονται Μακεδόνες και θα ομιλούν τη Μακεδονική;». «Η διαφύλαξη ενότητας του ελληνικού λαού είναι προτεραιότητα της ΝΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα των Σκοπιών δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα».

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μετ’ επιτάσεως, εκ νέου, και ζήτημα δεδηλωμένης, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται την Κυριακή στις Πρέσπες να υπογράψει συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα χωρίς να υπάρξει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς καν τη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. «Πού τη συζητήσατε; Στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου ή στην Κουμουνδούρου με τους συντρόφους σας που ήθελαν το Μακεδονία σκέτο», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «πράξη ευθύνης» να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που του παρέχει το Σύνταγμα για να σταματήσει αυτή την εξέλιξη. «Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι είναι «ανεύθυνο να παραδίδει η κυβέρνηση τη χώρα, για να μην παραδώσετε εσείς την εξουσία».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, προκαλώντας δε τον πρωθυπουργό «που κρύβεται, αν τολμά, να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του».

Πηγή: reader.gr