Συνεχίστηκε σήμερα, Παρασκευή, ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Πριν από λίγο έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο Σκοπιανός ομόλογός του με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτηρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας).

Αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συνομιλιών μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νιμιτς. Οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε δηλώσεις τηρώντας μία προσεκτική στάση. 

Από τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το εάν η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πλευρά της πΓΔΜ, (αν και το VMRO το απέρριψε στη γειτονική χώρα), τη στιγμή πάντως που η ελληνική πλευρά - ιδίως μετά την πίεση της αντιπολίτευσης - φαίνεται ότι ζητά επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς.

Πηγή: reader.gr