Στη Βουλή η υπόθεση της Novartis: Η έρευνα αφορά 10 πρώην υπουργούς και δύο πρώην πρωθυπουργούς
Πολιτική διάσταση λαμβάνει η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, η οποία παραπέμπεται στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η έρευνα αφορά δέκα πρώην υπουργούς και δύο πρώην πρωθυπουργούς και η σχετική δικογραφία κατά το ένα σκέλος διαβιβάζεται στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι εμπλεκόμενοι δέκα πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης κατείχαν υπουργικό θώκο από το 2006 έως τις αρχές του 2015, με βάση το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας όσο αφορά τους δέκα πρώην υπουργούς.
Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS, για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα, όσο αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Η σχετική έρευνα έχει ολοκληρωθεί, αφορά τη χρονική περίοδο 2010-2015 και ενδεχόμενες διώξεις θα συνδέονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ήδη το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρίσκεται στον Άρειο Πάγο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αυτές αναμένεται να ενταθούν αν η υπόθεση φτάσει στη Βουλή και εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα.
Από την πλευρά της, η εταιρεία Novartis σχολίασε ότι «έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας μας στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, βρέθηκε νωρίτερα στην εισαγγελία του Άρειου Πάγου. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.
Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για Novartis
Εκτάκτως συνεδριάζει το Μέγαρο Μαξίμου σήμερα στις 20:00 για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Novartis. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα διαβιβαστεί το πολιτικό σκέλος της δικογραφίας στη Βουλή. «Το σκάνδαλο με τα φάρμακα είναι τεράστιο διότι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης που καθίσταται δύσκολο για τον φτωχό συμπολίτη να βρίσκει τα φάρμακά του, υπήρχαν εταιρείες οι οποίες λειτουργούσαν στη κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης και μέσα από επίορκους λειτουργούς του συστήματος υγείας. Για αυτόν τον λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα».
Εξερχόμενος της σύσκεψης που είχε με τους Σταύρο Κοντονή και Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μίλησε σχετικά με τα όσα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
«Πριν από λίγο έλαβα μια μερική ενημέρωση για τη δικογραφία. Η πείρα μου με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει το καθήκον του. Πρέπει να επιδιώξει και να επιτύχει αυτοκάθαρση, για το καλό της Δημοκρατίας».
Ερωτώμενος σχετικά με τον πρόεδρο της Novartis, σημείωσε «Ο πρόεδρος της Novartis δε διώκεται αλλά του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες».
Τέλος σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν (αν τελέστηκαν) από υπουργός, σημείωσε «Στο νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων και όχι επ' ευκαιρίας αυτής. Να μην μιλούν ακόμα όσοι κάνουν λόγο για πολιτικές διώξεις, γιατί εκτίθενται».
Τι απαντούν οι πολιτικοί
Ένας από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς που φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση, οΠαναγιώτης Πικραμμένος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012».
Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει τα εξής: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».
Σχετική ανακοίνωση έβγαλε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. Να σημειωθεί ότι την περίοδο που ήμουν υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου.
Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα.»

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας: « Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».
Πηγή: reader.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Το ποσοστό που «πιάνει» η ΝΔ - Τα ντέρμπι για δεύτερη θέση και είσοδο στη Βουλή
- Τζόσουα Χακ: Αναλαμβάνει επίσημα την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα μετά την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
- «Μύλος» με ανάρτηση του Άδωνι: Κατηγόρησε γυναίκα πως τραβούσε βίντεο ενώ οδηγούσε, αλλά στο X γράφουν πως καθόταν δεξιά