Άρση lockdown και ελληνικός τουρισμός 2021

Gazzetta team
Άρση lockdown και ελληνικός τουρισμός 2021
Η εκκίνηση του ελληνικού τουρισμού για το 2021 είναι πλέον γεγονός.

Τα νησιά μας είναι έτοιμα να υποδεχτούν εκατομμύρια ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο δίνοντας μία τεράστια οικονομική ώθηση στη χώρα μας. Τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία στη Μύκονο, τα καταγάλανα νερά των θαλασσών μας και οι αμέτρητοι τουριστικοί προορισμοί αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το προσεχές καλοκαίρι. Με δεδομένα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19 ο ελληνικός τουρισμός πατάει το κουμπί για ένα κρίσιμο restart.

Οι συνθήκες για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού έχουν ωριμάσει αρκετά το τελευταίο διάστημα. Η ανάγκη του κόσμου να επιστρέψει σε μία μορφή κανονικότητας έχει υποχρεώσει τους ειδικούς να χαλαρώσουν τα όποια μέτρα ίσχυαν μέχρι τώρα. Η άρση του γενικού lockdown είναι μία πρώτη ένδειξη πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ικανά να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής προκειμένου να εκκινήσει ομαλά ο ελληνικός τουρισμός.

Έναρξη τουρισμού και οι πρώτες αφίξεις

Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει αθρόα προσέλευση τουριστών από τις πρώτες κιόλας μέρες της θερινής περιόδου. Η προετοιμασία τόσο των καταλυμάτων όσο και των μονάδων εστίασης είναι συνεχής και περιμένουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Βέβαια ένας ικανοποιητικός για τα σημερινά δεδομένα αριθμός τουριστών αναμένεται μέσα στον Μάιο. Πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 5 ακόμα Χώρες θα μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα χωρίς 7μερη παραμονή σε καραντίνα. Τα ελληνικά αεροδρόμια και συνοριακές περιοχές διέλευσης θα είναι σε θέση να υποδεχτούν πολίτες της Ε.Ε. καθώς και αυτούς από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σερβία, το Ισραήλ, η Βρετανία και η Σερβία.

Βασική προϋπόθεση φυσικά η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά του Covid 19. Εναλλακτικά η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR που έχει πραγματοποιηθεί μέσα στις τελευταίες 72 ώρες ξεκλειδώνουν την έναρξη των καλοκαιρινών σας διακοπών. Από την ελληνική κυβέρνηση έχει ωστόσο γίνει σαφές που οι τουρίστες θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τους Έλληνες πολίτες όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού.

Green Pas και ελληνικά νησιά

Από την 1η Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή το πράσινο πιστοποιητικό. Μία πρόταση που είχε γίνει αρχικά από την χώρα μας και φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα αποφασίστηκε η εφαρμογή του ενόψει της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού. Σημαντικός αναμένεται και ο ρόλος των Self-Test που θα μας συνοδεύουν στις καλοκαιρινές μας διακοπές. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι χώρες που μελετούν δέσμη μέτρων υπέρ των τουριστών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι στον Covid 19.

Η ανάδειξη και βράβευση του ελληνικού τουρισμού

Κύριο μέλημα τόσο της πολιτείας όσο και των ανθρώπων που επιχειρούν στον ελληνικό τουρισμό αποτελεί η διαφήμιση και η ανάδειξή του σε κάθε μεριά του πλανήτη. Τα διαφημιστικά σποτ που κυκλοφόρησαν ήδη προτρέπουν τους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας. Παράλληλα παρουσιάζουν τα χαμηλά ποσοστά σε κρούσματα και τη σωστή διαχείριση αυτών κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Ένα project που φαίνεται πως αρχίζει να αποδίδει καρπούς δεδομένου ότι οι πρώτες κρατήσεις λαμβάνουν χώρα ενώ ακόμα τα περισσότερα καταλύματα και ξενοδοχεία δεν έχουν επίσημα λειτουργήσει. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η Ελλάδα βραβεύτηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού για την πρωτοπορία της στο άνοιγμα του Τουρισμού. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική κίνηση και αυτό έχει γίνει κατανοητό από ιδιώτες επιχειρηματίες και δημόσιους οργανισμούς.

Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει επιτέλους εκκινήσει. Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το άρμα ανάπτυξης για τη χώρα μας και μένει να αποδειχθεί στην πράξη τους επόμενους μήνες. Δημοφιλείς προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και πολλά ακόμα ελληνικά νησιά αναμένεται να φιλοξενήσουν χιλιάδες επισκεπτών. Ευχή όλων μία ομαλή και επιτυχημένη επιστροφή στην τουριστική κανονικότητα για τη χώρα μας.