Πάσχα με καύσωνα: Ενδεχομένως να φτάσουμε και τους 39 βαθμούς

Gazzetta team
Πάσχα με καύσωνα: Ενδεχομένως να φτάσουμε και τους 39 βαθμούς
Ούτε τον Αύγουστο δεν έχουμε συνήθως τέτοιες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το Πάσχα, αφού στο Ηράκλειο αναμένεται να φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου χωρίς να αποκλείονται ακόμα και σαραντάρια...

Σούβλισμα αρνιού το Πάσχα, ή μήπως παραλία, αφού ο καύσωνας αναμένεται να «χτυπήσει» κόκκινο και δεν αποκλείεται η θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές μπορεί να πλησιάσουν ή να φτάσουν τους 40 βαθμούς.

Γενικότερα θα επικρατήσουν νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας στη χώρα έως την Κυριακή του Πάσχα (02/05), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα λόγω των θερμών αερίων μαζών που καλύπτουν την Ανατολική Μεσόγειο.

Θερμές αέριες μάζες αναμένεται να μεταφερθούν προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας σταδιακή σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 39 βαθμούς.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η απόκλιση τη θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από το έδαφος. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η θερμοκρασία των αερίων μαζών πάνω από τη χώρα μας την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται να είναι έως και 16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση τιμή της.

Η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους μεταξύ των οποίων η νεφοκάλυψη, η εκδήλωση φαινομένων και οι τοπικοί άνεμοι.

Σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν τις παραπάνω παραμέτρους, η θερμοκρασία τόσο το Μέγα Σάββατο (01/05) αλλά και την Κυριακή του Πάσχα (02/05) αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Νότιας χώρας θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η διακύμανση της μέγιστης θερμοκρασίας στα πέντε μεγαλύτερα αστικά κέντρα έως την Κυριακή του Πάσχα (02/05).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ