Ξεκινάει κλινικές δοκιμές στην Αθήνα το εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορονοϊού

Gazzetta team
Ξεκινάει κλινικές δοκιμές στην Αθήνα το εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορονοϊού
Ελλάδα και Ισραήλ βρίσκονται σε συνεργασία και ήδη στην Αθήνα βρίσκεται ο dr. Ναντίρ Αρμπέρ. Στην πρώτη δοκιμή στο Ισραήλ, πήραν εξιτήριο οι 29 από τους 30 ασθενείς σε διάστημα 3-5 ημερών.

Κλινικές δοκιμές του φαρμάκου εναντίον του κορονοϊού θα ξεκινήσουν άμεσα στην Αθήνα, γι αυτό τον λόγο άλλωστε βρίσκεται στην πρωτεύουσα ήδη ο Ισραηλινός καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή, που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ώστε να συζητήσουν τις λεπτομέρειες και να ξεκινήσει σύντομα η κλινική μελέτη στη χώρα μας του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει εκτενώς τη συνεργασία αυτή και η κλινική μελέτη θα ξεκινήσει στα Νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία» και χορηγός της είναι η Ιατρική Εταιρία Αθηνών.

O αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος καλωσόρισε τον ισραηλινό καθηγητή επεσήμανε: «Αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά».

Να σημειώσουμε, πως το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, σύμφωνα με τον Ναντίρ Αρμπέρ. Η χορήγησή του θα γίνει σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ενδιάμεσης βαρύτητας λοίμωξης κορονοϊού.

Η χορήγησή του στο Ισραήλ, από τον δρ. Αρμπέρ έγινε σε 30 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη για πέντε διαδοχικές ημέρες από μια φορά την ημέρα. Οι 29 πήραν εξιτήριο εντός 3-5 ημερών ενώ ο 30ος ασθενής χρειάστηκε λίγες ημέρες παραπάνω για να αναρρώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ