Το φαινόμενο της άμπωτης: Υποχωρεί η θάλασσα σε πολλά σημεία της Ελλάδας (vid)

Gazzetta team
Το φαινόμενο της άμπωτης: Υποχωρεί η θάλασσα σε πολλά σημεία της Ελλάδας (vid)
Πρωτόγνωρες εικόνες του Θερμαϊκού Κόλπου «συνοδεύουν» το φαινόμενο της αμπώτης που έχει γίνει αισθητό τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές ανά την Ελλάδα.

Το φαινόμενο της άμπωτης έχει γίνει αισθητό τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας μας, καθώς υποχωρεί η θάλασσα σε αρκετές παραλίες, προκαλώντας προβληματισμό σε κάποιους.

Αν και οι ειδικοί λένε ότι το φαινόμενο δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ωστόσο το νερό της θάλασσας έχει υποχωρήσει από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και το Καβούρι στην Αττική, όπου καταγράφονται πρωτόγνωρες εικόνες.

Στα παράλια της Βόρειας Κρήτης η θάλασσα υποχώρησε ως και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες.

Μάλιστα, η φωτογραφία από παραλία του Ηρακλείου έκανε το γύρο του Διαδικτύου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να το συνδέσουν με τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα.

Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς εξήγησε γιατί υποχώρησε η θάλασσα ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό.

«Είναι φυσιολογικό φαινόμενο και σχετίζεται με την εαρινή ισημερία που θα έχουμε σε λίγες ημέρες. Αυτό ποικίλλει σε ένταση ανά χρονιά. Ένας από τους παράγοντες είναι αν θα καταφέρουν να ευθυγραμμιστούν ο ήλιος, η γη και η σελήνη. Η έλξη που ασκούν αυτά τα ουράνια σώματα στον όγκο του θαλασσινού νερού είναι μεγαλύτερη και υπάρχουν μετατοπίσεις του νερού. Άλλοι παράγοντες είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες. Στην ανατολική μεσόγειο υπάρχουν τα φαινόμενα των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Ο ίδιος ο άνεμος πιέζει το νερό περισσότερο. Αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να εμφανιστεί. Θα κρατήσει μερικές ημέρες και μετά θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ