Μπεκατώρου στο AFP: «Η χαρά για το χρυσό μετάλλιο ήταν για λίγο, αυτή η αλλαγή ελπίζω να προστατεύσει τις επόμενες γενιές»

Gazzetta team
Μπεκατώρου στο AFP: «Η χαρά για το χρυσό μετάλλιο ήταν για λίγο, αυτή η αλλαγή ελπίζω να προστατεύσει τις επόμενες γενιές»
Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων για την απόφαση της να καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί στο παρελθόν από παράγοντα.

Η Σοφία Μπεκατώρου που άνοιξε το δρόμο για το ελληνικό #Metoo μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τόνισε ότι «έκανα αυτό που έπρεπε, ακόμη κι αν ήταν αργά».

Λίγες μέρες μετά τις συνταραχτικές αποκαλύψεις της, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας στο 2004, έδωσε συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο.

«Αυτό το άτομο θα μπορούσε να επιτεθεί και σε άλλα παιδιά», είπε η 43χρονη, για να συνεχίσει: «Πρέπει να καταλάβετε ότι ο αθλητισμός είναι προέκταση της κοινωνίας. Και στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι πιο περίπλοκες για τις γυναίκες».

Και πρόσθεσε: «Αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα. Είμαι χαρούμενη γιατί πολλοί άνθρωποι μιλούν δημόσια, μιλούν για τις επιθέσεις που υπέστησαν και απευθύνονται στις Αρχές. Οταν κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο, ήταν υπέροχο, αλλά δεν κράτησε πολύ. Ενώ αυτή η αλλαγή, ελπίζω, ότι θα διαρκέσει και θα προστατεύσει επίσης τις μελλοντικές γενιές. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού ή ισότητας των φύλων».

«Έχουμε πολλή πρόοδο που πρέπει να κάνουμε ώστε οι γυναίκες να αναλάβουν σημαντικές θέσεις και να δείξουν τον δρόμο», εκτιμά η Σοφία Μπεκατώρου, καλωσορίζοντας, ωστόσο, ότι μια γυναίκα είναι σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εννέα στους δέκα Έλληνες υπέστησαν σεξουαλική επίθεση στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη της «ActionAid», που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020.

«Είναι ατυχές να κάνεις τον ήρωα για να αναφέρεις σεξουαλική επίθεση», συνεχίζει η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης και προσθέτει: «Οι νόμοι μας πρέπει να αλλάξουν και η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει, για να προστατεύσει τα θύματα και όχι τους βιαστές».

Με αφορμή την συνέντευξη της Μπεκατώρου, το AFP, κάνει ειδική μνεία στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που χαρακτηρίζονται από αυστηρότερες ποινές για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως και ειδικότερα για περιπτώσεις που αφορούν ανήλικα θύματα.

Η πρώτη Ελληνίδα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς, αλλά τονίζει ότι θέλει να συνεχίσει τη δέσμευσή της για καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Ίσως σε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, με βάση την πανεπιστημιακή της εκπαίδευση στην ψυχολογία.

«Θα προσπαθώ να βοηθήσω όπου είναι απαραίτητο», καταλήγει η Μπεκατώρου και τονίζει με έμφαση: «Ετσι ώστε και άλλες γυναίκες να μπορούν να έχουν όνειρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ