Σίγουρη η παράταση του lockdown, αλλά μάλλον δεν θα είναι για όλους (vid)

Gazzetta team
Σίγουρη η παράταση του lockdown, αλλά μάλλον δεν θα είναι για όλους (vid)
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση του lockdown στην Αττική, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην ισχύει για όλους.

Τα δεδομένα που έρχονται από την εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα μας, μόνο αισιόδοξα δεν είναι για το πότε θα γίνει άρση του lockdown. Όχι φυσικά γενικά στην χώρα, κάτι που αργεί ακόμα, αλλά στις κόκκινες περιοχές και κυρίως στην Αττική.

Ο συγκεκριμένος τομέας συνεχίζει να ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς χθες εντοπίστηκαν συνολικά 741 κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ενεργών σ την περιοχή στα 5.500. Κάτι παραπάνω από τα μισά δηλαδή που υπάρχουν σε όλη την χώρα που είναι 10.500.

Αυτό όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δημιουργεί προβλήματα για την άρση των περιοριστικών μέτρων και της συζήτησης που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας, στις 28 Φεβρουαρίου.

Σίγουρη η παράταση του lockdown

Ακόμα και αν την επόμενη εβδομάδα υπάρχει η μείωση των εισαγωγών, η αύξηση των εξιτηρίων και η πτώση των διασωληνωμένων, η παράταση του lockdown στην Αττική συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Το πρώτο θέμα που αναμένεται να ξεκαθαριστεί έχει να κάνει το ποιους θα αφορά και πόσο θα διαρκέσει η παράταση αυτή.

Σχολεία και καταστήματα

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι αν δεν γίνεται να ανοίξουν μαζί σχολεία και καταστήματα, να ανοίξει ένα από τα δύο. Ποιο θα είναι αυτό; Υπάρχει δύο τάσεις... Η μία που δείχνει τα καταστήματα με την μέθοδο του click away, η μπορεί να δίνει μία πολύ μικρή οικονομική ανάσα, αλλά κρύβει πολύ μεγάλη κινητικότητα των πολιτών. Η δεύτερη αφορά τα σχολεία, τουλάχιστον νηπιαγωγεία και δημοτικά, όμως συναντά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Να ανοίξουν και τα δύο, με οποιαδήποτε μέθοδο, φαντάζει εξαιρετικά απίθανο αυτή τη στιγμή.

Όπως είπε πάντως η Βάνα Παπαευαγγέλου στην χθεσινή ενημέρωση, η συζήτηση για το θέμα της παράτασης του lockdown θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη: «Το θέμα δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή. Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα». Πάντως η ίδια είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown «και είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε γρηγορότερα να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ