Lockdown: Ολοταχώς για νέα αυστηροποίηση (vid)

Gazzetta team
Lockdown: Ολοταχώς για νέα αυστηροποίηση (vid)
Όλα δείχνουν οτι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ανακοινωθεί αυστηροποίηση του lockdown.

Φαίνεται τελικά πως ούτε αυτή την εβδομάδα θα γλιτώσουμε την αυστηροποίηση του lockdown και αντί να χαλάρωση των μέτρα, θα ακούσουμε νέα πιο σκληρά.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που έρχονται από την εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα μας και κυρίως στην Αττική που βρίσκεται στο επίκεντρο και προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία τόσο στους ειδικούς, όσο και στην κυβέρνηση.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Μπορεί χθες τα κρούσματα να ήταν μειωμένα, καθώς ανακοινώθηκαν 638 όμως θα πρέπει να υπολογιστεί το γεγονός οτι πάντα Κυριακή και Δευτέρα ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος λόγω του Σαββατοκύριακου που έχει προηγηθεί και τις επόμενες ημέρες, διπλασιάζεται και ανεβαίνει.

Κάτι που σημαίνει οτι εντός της εβδομάδας μπορεί να φτάσουμε πάλι τα 2.000 κρούσματα.

Παράλληλα, αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι οι αριθμοί των εισαγωγών, καθώς η αναλογία τους είναι περίπου 2 ανά 1 εξιτήριο.

Δείτε για παράδειγμα τί γίνεται τις τελευταίες τρεις μέρες

  • Παρασκευή: 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια
  • Σάββατο: 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια
  • Κυριακή: 165 εισαγωγές και 48 εξιτήρια (Κυριακές δεν δίνονται πολλά εξιτήρια)

Πάμε για νέα μέτρα

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τον ανάλυση του ιιού φορτίου στα λύματα της Αττικής που δείχνει αύξηση της τάξεως του 205%, έχει χτυπήσει... καμπανάκι στους ειδικούς που πλέον εξετάζονται πιο νέα μέτρα μπορούν να ληφθούν.

Κάτι για το οποίο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέως προειδοποίησε χθες, λέγοντας: «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».

Πλέον, το ενδεχόμενο νέου αυστηρότερου ίσως και ολικού lockdown δεν φαντάζει και τόσο απίθανο, προκειμένου να κρατηθεί ο αριθμός αύξησης των κρουσμάτων. Μεταξύ των λοιμωξιολόγων υπάρχουν φωνές που το υποστηρίζουν, ενώ κάποιοι άλλοι όπως ο Χαράλαμπος Γωγός θεωρούν πως τα μέτρα που ισχύουν ήδη φτάνουν, αρκεί να τα τηρήσουμε.

«Ας κρατήσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, αλλιώς είναι πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Αυτά πρέπει να αποφύγουμε», είχε πει χαρακτηριστικά, κάτι στο οποίο συμφωνούν και τα κυβερνητικά στελέχη βάζοντας στην εξίσωση και την οικονομία.

Το σίγουρο πάντως είναι πως μέχρι την Παρασκευή, ίσως και νωρίτερα να υπάρξουν νέα αυστηρότερα μέτρα. Το πόσο αυστηρότερα θα είναι αυτά, θα κριθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων.

Στο τραπέζι είναι το... κόψιμο του click away στα εμπορικά καταστήματα, αυτό στην παροχή υπηρεσιών όπως τα κομμωτήρια, ενώ σχετική εξέλιξη για τα σχολεία δεν φαντάζει τόσο πιθανή στην παρούσα φάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ