Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Στην Αθήνα το επόμενο «ραντεβού»

Gazzetta team
Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Στην Αθήνα το επόμενο «ραντεβού»
Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας. Ο 61ος κύκλος διερευνητικών επαφών διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Ραντεβού στην Αθήνα έδωσαν - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - οι δύο πλευρές, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο πλαίσιο των διερευνητικών Αθήνας – Τουρκίας.

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Ντολμά Μπαχτσέ ολοκληρώθηκαν μετά από τρεις ώρες.

Oι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, μια ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, στο γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχσέ, και όχι στο ξενοδοχείο που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Της ελληνικής αποστολής ηγείτο ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010.

Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία.

Χαμηλές προσδοκίες από την Αθήνα

Η Αθήνα προσήλθε το διάλογο με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές έχοντας ξεκαθαρίσει προς όλους πως τα μόνο θέματα που συζητά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και απορρίπτει κάθε κουβέντα για διευρυμένη ατζέντα.

Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν προκύπτει σαφώς πως η Τουρκία θα προτιμούσε εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση αν και το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Άγκυρα δεν θα προσπαθήσει να τινάξει την διαδικασία στον αέρα για μια σειρά από λόγους: πρώτον, διότι θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα αποφασίσει για το εάν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Δεύτερον, για να εκτιμήσει τις προθέσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και της νέας Αμερικανικής διοίκησης στην περιοχή. Και τρίτον, για να κερδίσει χώρο και χρόνο ανάκαμψης για την τουρκική οικονομία που έχει πληγεί σοβαρά όλο τον τελευταίο χρόνο. Σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν καταφέρει να πάρει αυτά που ζητά, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η Τουρκία θα μπορούσε να τινάξει όλη τη διαδικασία στον αέρα.

Η Αθήνα είναι ανοικτή σε συνέχει των επαφών και φιλοξενία των τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, πλην όμως αρνείται να εμπλακεί σε ένα διάλογο με διευρυμένη ατζέντα που περιλαμβάνει ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή οι «γκρίζες ζώνες» αμφισβήτης της κυριαρχίας νησιών και νησίδων που θέτει η Άγκυρα μετά την κρίση των Ιμίων.

Πηγή: Reader.gr