Πρόστιμο και για τους μαθητές που αργούν να επιστρέψουν από το σχολείο στο σπίτι (vid)

Gazzetta team
Πρόστιμο και για τους μαθητές που αργούν να επιστρέψουν από το σχολείο στο σπίτι (vid)
Η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή ξεκαθάρισε οτι θα υπάρχει και για τους μαθητές πρόστιμο που δεν τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

Μετά και τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετράνε πλέον αντίστροφα για την 1η Φεβρουαρίου όταν και θα ανοίξουν τα λουκέτα τους, για να υποδεχθούν ξανά τους μαθητές. Και για αυτούς όμως, θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που σημαίνει οτι ελλοχεύει ο κίνδυνος προστίμου.

Αυτό τουλάχιστον τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζέττα Μακρή κατά την διάρκεια της παρουσίας της, το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

Εκεί λοιπόν, μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ήταν η εξής...

  • Ντίνος Σιωμόπουλος: Να πάμε σε πιο πρακτικά ζητήματα... Φεύγει το παιδί, πάει στο σχολείο καιέχει αυτή τη βεβαίωση από το σχολείο πως μπορεί να μετακινηθεί. Τελειώνει το μάθημα και παραμένει με την παρέα του στην πλατεία. Ποιος θα το ελέγξει, τι πρέπει να έχει μαζί του και πως μπορεί να γλιτώσει το πρόστιμο, αν υπάρχει πρόστιμο για αυτά τα παιδιά.
  • Ζέττα Μακρή: Θα υπάρχει πρόστιμο στα παιδιά που δεν τηρούν τους κανόνες που ισχύουν για όλο τον πληθυσμό. Μπορώ να σας αντιστρέψω το ερώτημα; Τα παιδιά αυτά δεν ήταν στις πλατείες; Δεν ήταν σε σπίτια με συνομίλικούς τους; Δεν κάνανε βόλτες ή συγκεντρώσεις υπέθριες, σε περιβάλλον που δεν ήταν απόλυτα ελεγχόμενο και όχι με τους κανόνες που ισχύουν στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί θα φροντίζουν να εφαρμόζονται. Είναι λοιπόν πιο συντονισμένο, πιο ασφαλές...
  • Ντίνος Σιωμόπουλος: Το δίωρο θα υπάρχει; Πόσο χρόνο θα έχει ο μαθητής για να επιστρέψει σπίτι του από την ώρα που τελειώνει το μάθημα;
  • Ζέττα Μακρή: Δεν ξέρω αν είναι δίωρο. Δεν μπορώ να το πω αυτό. Δεν θα είναι απεριόριστος ο χρόνος.

​Το άνοιγμα των σχολείων και τα τεστ

«Τα σχολεία ανοίγουν επειδή το επέτρεψε η επιτροπή των ειδικών. Η δια ζώσης διδασκαλία είναι καλύτερη από την εξ’ αποστάσεως. Αλλά δεν μπορούσαμε να την υλοποιήσουμε όσο δεν είχαμε το πράσινο φως των εκπαιδευτικών. Έτοιμο το υπουργείο, αλλά θα δοθούν και πρόσφατες οδηγίες. Θέλαμε να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε τους ειδικούς. Οι ειδικοί το επέτρεψαν και τα σχολεία άνοιξαν» τόνισε.

«Δεν επεμβαίνουμε, δεν τροποποιούμε, δεν επηρεάζουμε τις αποφάσεις των ειδικών» πρόσθεσε σχετικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν τεστ κορονοϊού μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείο, ενώ θα γίνονται, όπως είπε, εθελοντικά τεστ στους μαθητές της Γ’ Λυκείου. «Ο ΕΟΔΥ θα κάνει επιτόπια τεστ που θα διευκολύνουν στην ασφάλεια που θέλουν να νιώθουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές» σημείωσε. Στο ερώτημα γιατί θα κάνουν εθελοντικά τεστ μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, απάντησε ότι η επιτροπή των ειδικών εκτιμά πως οι υπόλοιπες τάξεις δεν έχουν βεβαρημένο ιικό φορτίο. «Όμως, όποια παιδιά θέλουν, με συναίνεση γονέα, και από άλλες τάξεις, μπορούν να κάνουν τεστ».

Αναφορικά με το άνοιγμα των φροντιστηρίων, υπογράμμισε, ότι ανησυχεί τους ειδικούς η ανάμειξη παιδιών «από διαφορετικές σχολικές μονάδες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ