Στις 7 μέρες η καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Gazzetta team
Στις 7 μέρες η καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό
Αλλαγές στα ισχύοντα σε σχέση με τις αφίξεις από το εξωτερικό θα υπάρξουν από την 21 τρέχοντος με κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη.

Με βάση την ΚΥΑ το διάστημα της τριήμερης καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα από το το εξωτερικό δεν είναι επαρκές και έτσι από τις 21/1 επεκτείνεται στις 7 ημέρες.

Από τη δική της πλευρά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποιεί την απόφαση αυτή στους επιβάτες που θα έλθουν στη χώρα από αεροδρόμια του εξωτερικού. Ταυτόχρονα από την Υ.Π.Α. γνωστοποιούνται και οι επεκτάσεις των ισχόντων Covid-19 notams για πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα ισχύουν έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021.

Η νέα notam λέει πως οι επιβάτες που έρχονται από οποιαδήποτε χώρα, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον, ή στον τόπο προσωρινής διαμονής για επτά ημέρες. Αν ωστόσο παραμείνουν λιγότερο στη χώρα, όλο το διάστημα θα είναι εντός του περιορισμού.

Θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Για τους προερχόμενους απ τη Βρετανία θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Μετά την καραντίνα τους θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο και μόνο έτσι θα γίνεται άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Αν ο επιβάτης δεν βγει "καθαρός" απ το τεστ το διάστημα πάει στις 14 μέρες.

Όσον αφορά τις επεκτάσεις των υφιστάμενων αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού παρατείνονται μέχρι τις 21/1/2021 οι ακόλουθες:

Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδο τους βάση του plf.

Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

  • Τουρκία / Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.
  • Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  • Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
  • Ρωσία: Η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.
  • Πολίτες χωρών μη Ευρωπαϊκής Ένωσης: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ