Νέα δεδομένα για τους Έλληνες φοιτητές στη Βρετανία: Θα απαιτείται βίζα, τι θα γίνει με τα δίδακτρα

Gazzetta team
Νέα δεδομένα για τους Έλληνες φοιτητές στη Βρετανία: Θα απαιτείται βίζα, τι θα γίνει με τα δίδακτρα
Νέα δεδομένα για τους περισσότερους από 10.000 Έλληνες φοιτητές στη Βρετανία, καθώς για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα απαιτείται βίζα.

Νέα δεδομένα -και- για τους Έλληνες φοιτητές, που σπουδάζουν στη Βρετανία, δημιουργεί η αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεκαετίες τώρα, χιλιάδες Έλληνες επιλέγουν σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια ή κολέγια και αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 είναι εγγεγραμμένοι σε πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Από του χρόνου, ωστόσο, το Brexit αλλάζει τα πάντα, με πρώτο το γεγονός ότι για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα απαιτείται βίζα. Όχι μόνο για τους Έλληνες, φυσικά, αλλά για όλους τους ξένους φοιτητές. Ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρει πως η διαδικασία για την έκδοση σπουδαστικής βίζας γίνεται ηλεκτρονικά και σημειώνει, εξάλλου, ότι, από την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις, τα λεγόμενα διεθνή δίδακτρα, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι σπουδαστές, δεν θα ξεπερνούν πολύ τα δίδακτρα των Βρετανών σπουδαστών.

Από επίσημες πηγές, που επικαλείται η «Καθημερινή», το μέσο ύψος διδάκτρων εκτιμάται στις 15.000 λίρες ετησίως. Τα εργαστηριακά προγράμματα σπουδών αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Ήδη, πάντως, 47 πανεπιστήμια έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν υποτροφίες σε φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως εξήγησαν σε πρόσφατη συνέντευξή τους στην «Κ» η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ και η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα Αναστασία Ανδρίτσου, τα δίδακτρα θα καθορίζονται από το κάθε ΑΕΙ και θα διαφέρουν ανά επιστημονικό πεδίο και επίπεδο σπουδών. Αντί της μέχρι τώρα παροχής του φοιτητικού δανείου, θα υπάρχουν υποτροφίες για Ευρωπαίους φοιτητές. Από το καλοκαίρι του 2021, οι διεθνείς σπουδαστές που θα αποφοιτήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για αναζήτηση και εύρεση εργασίας για δύο έτη στη Βρετανία, ενώ για κατόχους διδακτορικών ο χρόνος είναι τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, «η ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21 δεν θα επηρεαστεί από τις επερχόμενες αλλαγές. Τα δίδακτρα για φοιτητές από την Ε.Ε., για πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, παραμένουν ίδια με αυτά που καλούνται να καταβάλλουν και οι Βρετανοί φοιτητές. Αυτό θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επιπλέον, αν το επιλέξει ο φοιτητής, θα έχει δικαίωμα να λάβει φοιτητικό δάνειο, το οποίο και θα αποπληρώσει σταδιακά μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Αυτές οι συνθήκες θα ισχύουν και για τα προγράμματα που θα ξεκινήσουν πριν από την 21η Ιουλίου 2021».