Πιο ασφαλής η αυτοϊκανοποίηση: Τελικά μεταδίδεται ο κορονοϊός με το σεξ;

Gazzetta team
Πιο ασφαλής η αυτοϊκανοποίηση: Τελικά μεταδίδεται ο κορονοϊός με το σεξ;
Μετά από σχεδόν έναν χρόνο πανδημίας το ερώτημα παραμένει: Μεταδίδεται ή όχι ο κορονοϊός με το σεξ;

​Η γρήγορη απάντηση για όσους ανησύχησαν, είναι όχι, απαντάει ο Δημήτρης Λινός, ομ. καθηγητής χειρουργικής στο ΕΚΠΑ και lecturer στο Harvard Medical School.

Ο κ. Λινός σε άρθρο του στην «Καθημερινή» σημειώνει πως ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται ούτε από τη σεξουαλική ούτε από την πεπτική οδό. Αυτή είναι η επίσημη σημερινή επιστημονική γνώση. «Δεν υπάρχει για την ώρα ένδειξη ότι ο ιός COVID-19 μεταδίδεται είτε από το σπέρμα είτε από τα κολπικά υγρά», αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα από τη Mayo Clinic. «Ο ιός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, όταν αυτός που είναι φορέας της COVID-19, με συμπτώματα ή χωρίς συμπτώματα, βήχει, φταρνίζεται, μιλάει δυνατά, τραγουδάει και ο άλλος είναι πολύ κοντά του».

Άλλοι γιατροί λένε «ναι»...

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι επιστήμονες, όπως από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, τονίζει ο καθηγητής χειρουργικής, που στην ερώτηση εάν ο κορονοϊός μεταδίδεται με το σεξ απαντούν «ναι». Ισχυρίζονται ότι επειδή ο κορονοϊός έχει ανευρεθεί στο σπέρμα ασθενών που πάσχουν ή αναρρώνουν από τη νόσο COVID-19, είναι πιθανό η επαφή με το σάλιο του πάσχοντος από κορονοϊό μέσω του φιλιού ή άλλων σεξουαλικών πρακτικών να εκθέσει τον σεξουαλικό σύντροφο στον ιό.

Τα αναπνευστικά σταγονίδια του πάσχοντος από τον ιό μπορεί να βρεθούν στο δέρμα ή στα ρούχα του, που ο σύντροφος μπορεί με τα χέρια του να τα φέρει σε επαφή με τη μύτη ή τα μάτια του και να κολλήσει.

Πιο ασφαλής σεξουαλική μέθοδος η αυτοϊκανοποίηση

Μπερδεύτηκα τώρα θα πει κάποιος: «Τελικά κολλάει τον κορονοϊό κανείς με το σεξ ή όχι;». Παρόλο που η θέση των επιστημόνων της Mayo Clinic είναι «όχι, αλλά επιπλέον ερευνητικές μελέτες είναι απαραίτητες για να αποφασισθεί οριστικά εάν ο ιός COVID-19 μεταδίδεται με το σεξ», δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι «η ασφαλέστερη σεξουαλική δραστηριότητα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού είναι η αυτοϊκανοποίηση»!

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο αγγλικός οργανισμός Terrence Higgins Trust, που ασχολείται με τη σεξουαλική υγεία: «Ο καλύτερος σεξουαλικός σύντροφός σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 είναι ο εαυτός σας». Και συνεχίζει: «Παρ’ όλα αυτά, είναι μη ρεαλιστικό να ζητάμε από τον καθένα να απέχει από το σεξ επ’ αόριστον».

Κλείνοντας, ο κ. Λινός γράφει χαρακτηριστικά: «Η επιστημονική βιβλιογραφία γύρω από αυτόν τον πρωτόγνωρο ιό παραμένει φτωχή. Φοβάμαι ότι τελικά, πολλές από τις απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα της ζωής μας στη διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να τις δώσουμε μόνοι μας».