Μόσιαλος: «Aποκλιμάκωση των μέτρων ανά περιοχή»

Gazzetta team
Μόσιαλος: «Aποκλιμάκωση των μέτρων ανά περιοχή»
«Βλέπουμε σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων, δεν βλέπουμε όμως ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, ΜΕΘ, αλλά και αριθμό θανάτων κι αυτό είναι που μας προβληματίζει», τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την ανησυχία του επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει προσεκτική άρση των μέτρων, ενώ και αυτός με τη σειρά του, επισήμανε πως υπάρχουν φόβοι για ένα τρίτο κύμα πανδημίας που ενδεχομένως να προκύψει στις αρχές του 2021.

΄Ο κ. Μόσιαλος ήταν ξεκάθαρος για το σπάσιμο του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν τις γιορτές, τόσο πιο πολύ μεγάλο κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές». Και συνέχισε: «Βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων, δεν βλέπουμε όμως μια ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων κι αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο».

Αναφορικά με τί θα πρέπει να γίνει, τοποθετήθηκε λέγοντας, «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να δούμε αυτή την κάμψη. Συνήθως πρώτα παρατηρούμε την μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία με την πτώση του αριθμού εισαγωγών ΜΕΘ και των θανάτων να έπονται. Επομένως, αν αυτά τα στοιχεία δεν τα δούμε να βελτιώνονται μετά από τις επόμενες δύο εβδομάδες, προφανώς θα μιλάμε για μια σχετική σταθεροποίηση, αλλά δεν θα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, όσον αφορά ένα ενδεχόμενο ''άνοιγμα'' της χώρας».

Ακολούθως και αναφορικά για την άρση της καραντίνας, ο καθηγητής τόνισε πως καθώς δεν είναι ενιαία η επίπτωση της πανδημίας στη χώρα μας, δεν θα πρότεινε ενιαία αποκλιμάκωση. «Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, είπε πως η άποψή του είναι ότι η κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να περιμένει να δει τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας και να κρίνει ανάλογα για το εάν πρέπει να ανοίξουν καταστήματα, λέγοντας:

«Εάν ανοίξει περισσότερο η εκπαιδευτική κι οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο, καθώς όπως έχουμε δει τα μέτρα δεν τηρούνται κατά ανάγκη από όλους και με τον ιδανικό τρόπο. Η κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να περιμένει να δει τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας και να κρίνει ανάλογα για το εάν πρέπει να ανοίξουν καταστήματα».