Σεισμός στη Σάμο: Συγκλονιστικό βίντεο από το τσουνάμι και τις εικόνες καταστροφής (vid)

Gazzetta team
Σεισμός στη Σάμο: Συγκλονιστικό βίντεο από το τσουνάμι και τις εικόνες καταστροφής (vid)
Μία συλλογή από στιγμιότυπα από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου στη Σάμο και το τσουνάμι που ακολούθησε παρουσιάζει σε ένα βίντεο, η επιστημονική αποστολή του ΕΚΠΑ στο νησί.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα πεδίου για το σεισμό της Σάμου, τις επιπτώσεις του στα κτήρια, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου στη Σάμο, ήταν μεγέθους 6,7 Ρίχτερ και έγινε αισθητή σε όλη την Ελλάδα.

Ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μαθητές ηλικίας 15 και 17 ετών.

Στο βίντεο υπάρχουν εικόνες από τη στιγμή του σεισμού, ενώ φαίνονται οι εκτεταμένες ζημιές στο νησί, το πλημμυρισμένο λιμάνι, αλλά και σπίτια και καταστήματα. Μάλιστα σε μία περίπτωση τα ορμητικά νερά ανοίγουν την πόρτα ενός σπιτιού. Επιπλέον παρουσιάζονται οι ζημιές στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και ρωγμές στο έδαφος, καθώς και το γεγονός ότι εξαιτίας του σεισμού το νησί ανυψώθηκε από 18 έως 25 εκατοστά.

Το αποτέλεσμα μιας εποικοδομητικής συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ 50 και πλέον γεωλόγων, σεισμολόγων, φυσικών, γεωγράφων, ωκεανογράφων και πολιτικών μηχανικών της χώρας παρουσιάζεται στο τεύχος #21 του «Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies» που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.