Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Gazzetta team
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη
Η Κομισιόν θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για υπέρβαση των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια όλων των τελευταίων ετών, εκτός από το 2005!

Η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία είναι οι δύο τελευταίες χώρες που παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, αφού «αθέτησαν τους περιορισμούς, παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις», όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Κομισιόν, σε μια είδηση που μεταδίδει το Reuters!

Οι περιπτώσεις των δύο γειτονικών χωρών ήταν οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά από νομικές δράσεις της Ε.Ε. σχετικά με την κακή ποιότητα αέρα στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, καθώς οι Βρυξέλλες στοχεύουν στο να μειώσουν τις παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, καθώς και τους στόχους του μπλοκ για μείωση των επιπέδων ρύπανσης.

Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, δε, η Κομισιόν θα παραπέμψει την Ελλάδα στο δικαστήριο για υπέρβαση των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια όλων των τελευταίων ετών, εκτός από το 2005!

«Οι προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα μη ικανοποιητικές και ανεπαρκείς», τονίζεται χαρακτηριστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη. Τα αιωρούμενα μολυσματικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα συνέβαλαν σε 379.000 πρόωρους θανάτους το 2018 στην Ε,Ε,, παρόλο που το ποσοστό αυτό ήταν 13% χαμηλότερο σε σχέση με το 2009, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.