Star: «Υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα εστιατόρια, με έως 4 άτομα στο τραπέζι και περιορισμένο ωράριο» (vid)

Gazzetta team
Star: «Υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα εστιατόρια, με έως 4 άτομα στο τραπέζι και περιορισμένο ωράριο» (vid)
Αναμένεται να γίνει σταδιακή άρση του lockdown, όμως τι θα γίνει με τις μετακινήσεις μας.

Όπως είναι ήδη είναι γνωστό, αναμένεται παράταση του lockdown και η άρση του θα γίνεται σταδιακά.

Ήδη σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ ο πρωθυπουργός, ίσως το ανακοινώσει και στο τέλος της εβδομάδας.

Μάλιστα απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι είναι ανεδαφική η σχετική συζήτηση, ενώ σχετικά προειδοποίησε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή (23/11) ενημέρωση.

Tόνισε πως είναι λογικό οι πολίτες να σκέφτονται την περίοδο των Χριστουγέννων, ωστόσο η όποια συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Κατέστησε δε σαφές πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.

Και ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, όμως τόνισε πως δεν είναι η στιγμή, παρά την κόπωση, για τις όποιες δικαιολογίες, για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων.

«Στις 7 Δεκεμβρίου τα σχολεία»

Ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, το οποίο μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων, όσον αφορά τα σχολεία, ενδέχεται να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση στα κρούσματα.

«Και γιατί λέμε σε όλη τη χώρα; Γιατί υπήρξε σκέψη να ανοίξουν στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς» διευκρίνισε η δημοσιογράφος.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, από την περασμένη Δευτέρα έχει βελτιωθεί και στη Θεσσαλονίκη ο δείκτης θετικότητας. Πριν από μια εβδομάδα έβγαιναν θετικά 16 στα 100 τεστ και σήμερα βγαίνουν 9 στα 100. «Αν συνεχιστεί αυτό θα ανοίξει όλη η χώρα μαζί» συμπλήρωσε.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εμφανίστηκε προσεκτική καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει προβλέψεις για άμεσο άνοιγμα των σχολείων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε μια νέα εκπαιδευτική βαθμίδα, το Επίπεδο 3 των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων:

«Ό,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων», παρά τα σενάρια για διαδοχικό άνοιγμα με προτεραιότητα στα δημοτικά.

«Πιθανότητα τελικά να ανοίξουν τα εστιατόρια»

Όσον αφορά τα εστιατόρια, η δημοσιογράφος του Star ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα τελικά να ανοίξουν, αλλά με έως 4 άτομα στο τραπέζι και περιορισμένο ωράριο, μάλλον έως τις 10 το βράδυ, αλλά μόνο όσα έχουν «καθαρό» χαρακτήρα εστιατορίου και όχι καφέ μπαρ, που έχουν τη δυνατότητα να σερβίρουν και φαγητό.

Όσον αφορά το ρεβεγιόν θα είναι λιτό, με τη σύσταση να βρίσκονται μέχρι δύο οικογένειες στο σπίτι, «η δική μας κι άλλη μία», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star.

«Γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι θα ανοιξουν "καλό 2021", από 10 Ιανουαρίου και βλέπουμε» ανέφερε.

«Περιορισμός στις μετακινήσεις»

Σύμφωνα πάντα με το Star μελετάται η συνέχιση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Ειδικότερα, για όλο το διάστημα των εορτών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά:

  • Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  • Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  • Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα

Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.