Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου: 4.000 αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα στους δρόμους

Gazzetta team
Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου: 4.000 αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα στους δρόμους
Την Τρίτη στους δρόμους αναμένεται πως θα βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί, εισαγγελείς και οι «Αίαντες» (οχήματα ρίψης νερού), ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα.

Στο «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα για την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Το αρχικό «κρας τεστ» έγινε στο ΕΜΠ και στου Ζωγράφου, όπου η αστυνομία προέβη σε εφόδους και συλλήψεις.

Σε ό,τι αφορά την προσεχή Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, η πρώτη ενέργεια θα είναι η «σφράγιση» του ΕΜΠ -που ήδη επιτηρείται από ισχυρές δυνάμεις- και η έκδοση διαταγών απαγόρευσης συναθροίσεων και πορειών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Περιπολίες θα γίνονται σε όλα τα «επίφοβα» ιδρύματα, όπως η πρώην ΑΣΟΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στους χώρους γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, την Τρίτη στους δρόμους θα βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί, εισαγγελείς και οι «Αίαντες» (οχήματα ρίψης νερού), ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα, αναφέρει το iefimerida.gr.

Η εντολή που θα δοθεί στους αστυνομικούς θα είναι αρχικά να προειδοποιούν τους διαδηλωτές, καλώντας τους να διαλυθούν… ησύχως. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ωστόσο, οι αξιωματικοί θα καλούν σε άμεση αποτροπή των συγκεντρώσεων και πορειών, σε προσαγωγές και συλλήψεις.

Απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων - Πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ

Με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 6 σήμερα (15/11) το πρωί έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε για την απαγόρευση αναφέρεται:

«Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.