Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 με 5:00: Τι ισχύει με take away και delivery

Gazzetta team
Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 με 5:00: Τι ισχύει με take away και delivery
Από την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, η χώρα μπαίνει σε πιο αυστηρό lockdown, καθώς οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες.

Lockdown, λοιπόν, ακόμη πιο αυστηρό...

Το απόγευμα της Τετάρτης (11/11), και ενώ άπαντες περίμεναν εξειδικευμένα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η διασπορά του κορονοϊού είναι ανεξέλεγκτη, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, οι μετακινήσεις, σε όλη την Ελλάδα, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες.

Ποιες είναι αυτές; Εργασία, λόγοι υγείας και συνοδεία κατοικίδιου κοντά στην οικεία. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, σημειώνει το iefimerida.gr, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για καινούργια μέτρα, αλλά για σημαντική αυστηροποίηση του πλαισίου που ήδη υπάρχει και γινόταν κατάχρηση, όπως η σωματική άσκηση τη νύχτα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, θυμίζουμε, διευκρινίστηκε από τον υφυπουργό ότι η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά, αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το delivery και το take away, παρότι υπήρξε σύγχυση αρχικά, η επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία αναφέρει ότι θα λειτουργούν αμφότερα, στο πλαίσιο, όμως, των προβλεπόμενων μετακινήσεων. Δηλαδή, δεν θα μπορούν οι πολίτες να βγαίνουν για αγορά φαγητού -έστω take away- μετά τις 21:00 και μέχρι τις 05:00 το πρωί, οπότε και θα ισχύουν τα νέα μέτρα. Αν, όμως, κάποιος βρίσκεται «νόμιμα» έξω, μπορεί να αγοράσει κανονικά φαγητό.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα πάντα με το iefimerida.gr, είπαν χαρακτηριστικά στο Μέσο: «Ένας εργαζόμενος, για παράδειγμα, που πηγαίνει στη δουλειά του θα μπορεί να πάρει take away ένα σουβλάκι, δεν θα μπορεί, όμως, να βγει με αυτόν τον σκοπό και μόνο».