Τι αλλάζει στις απεργίες: Προβλέπεται ακόμα και αποζημίωση στον εργοδότη

Gazzetta team
Τι αλλάζει στις απεργίες: Προβλέπεται ακόμα και αποζημίωση στον εργοδότη
Ακόμα και αποζημίωση στον εργοδότη προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή στο τέλος του μήνα.

Μια σειρά από ρυθμίσεις, που αλλάζουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσονται, αλλά και διεξάγονται οι απεργίες, έρχονται στη Βουλή στο τέλος του μήνα.

Προσωπικό Ασφαλείας

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr μεταξύ αυτών θα είναι ο -με ευθύνη των συνδικάτων- ορισμός προσωπικού ασφαλείας σε επιχειρήσεις δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της απεργίας και να αποφεύγεται το μέτρο των επιτάξεων.

Όταν, λοιπόν, κρίνεται πως η «απεργία επηρεάζει τη λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών, θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας».

Τα άτομα θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση εκ των προτέρων. Αν αυτό δεν συμβεί θα υπάρχουν ποινές που θα φτάνουν ακόμα και στη διεκδίκηση αποζημίωσης του εργοδότη από το σωματείο.

Μειώνονται οι «συνδικαλιστικές άδειες»

Οι «συνδικαλιστικές άδειες» μειώνονται και πλέον πληρώνονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όχι από την επιχείρηση. Ακόμα μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους.

Πιο εύκολη θα γίνει και η απόλυση συνδικαλιστών μετά τη λήξη της θητείας τους, ενώ στους όρους απόλυσης θα συμπεριληφθεί η περίπτωση ποινικού αδικήματος ή υποβολής μήνυσης. Ακόμα η κυβέρνηση κοιτά να τελειώσει μια και καλή και με τις «απεργιακές φρουρές», καθώς εξετάζεται μεταξύ των λόγω απόλυσης να συμπεριληφθεί και η περίπτωση συνδικαλιστών «που εμποδίζουν την απασχόληση εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργία».

Ηλεκτρονική ψηφοφορία

Η απόφαση για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία θα παίρνεται πλέον με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν για κρίσιμα ζητήματα όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο οι παρόντες.

Υπό επεξεργασία βρίσκεται και η διάταξη για τις καταχρηστικές απολύσεις, που θα αλλάζει τον τρόπο των εργατικών διεκδικήσεων από επιχειρήσεις που χρωστούν δεδουλευμένα.

Για τη λήψη απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει όπως και σήμερα η 24ωρη προηγούμενη ενημέρωση του εργοδότη, με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.

Πηγή: Reader.gr