«Αντάρτικο» για το lockdown λόγω κορονοϊού στο Άγιον Όρος

Gazzetta team
«Αντάρτικο» για το lockdown λόγω κορονοϊού στο Άγιον Όρος
Η Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας δεν δέχθηκε την κυβερνητική απόφαση του lockdown 15 ημερών στο Άγιο Όρος.

«Αντάρτικο» ξεκίνησε η Αθωνική Πολιτεία στην απόφαση της Κυβέρνησης για 15νθήμερο κλείσιμο του «Ορους», καθώς βρέθηκαν 13 κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στους μοναχούς.

Οι μοναχοί είχαν βάλει από μόνοι τους κάποια περιοριστικά μέτρα στους επισκέπτες και αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση για κλείσιμο του Αγίου Ορους επικαλούμενοι το Αυτοδιοίκητο. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις Καρυές με τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα, του κ. Παπαγεωργίου, του αναπληρωτή πολιτικού διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αυτοδιοίκητο της Αθω δεν επεκτείνεται σε ζητήματα, όπως αυτό που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και για το οποίο αρμόδια είναι η πολιτική Διοίκηση του Αγίου Ορους, η οποία διορίζεται από την ελληνική Πολιτεία. Αυτή τη στιγμή στο περιβόλι της Παναγιάς υπάρχουν τουλάχιστον 12 έως 13 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ένα σύνολο 1.000 μελών της Ιεράς Κοινότητας, χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες. Από αυτούς περίπου 200 έκαναν τεστ που βγήκαν αρνητικά.

Οι περισσότεροι μοναχοί όμως, επικαλούνται το αυτοδιοίκητο και θρησκευτικούς λόγους για τη μη επιβολή μέτρων, ακόμα και η χρήση μάσκας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 400 με 500 άτομα μπαίνουν καθημερινά στο Άγιο Όρος, οπότε τα πράγματα είναι ούτως ή άλλως δύσκολα, ενώ κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής δεν φορούσαν μάσκα λέγοντας πως δεν το συνιστούσαν οι πνευματικοί τους...

Με τα περιοριστικά μέτρα που η ίδια η κοινότητα αποφάσισε, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί, ή Καλύβη, ή ησυχαστήριο. Παράλληλα απαγόρευσε τη μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση.

Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Αγιον Ορος. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι οχτώ στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου, ένα στη Λακοσκήτη ενώ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα. Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.