Χαρδαλιάς: «Από την Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις» (vid)

Gazzetta team
Χαρδαλιάς: «Από την Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις» (vid)
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων, σε όλη την Ελλάδα, κατά τη σημερινή ενημέρωση.

«Ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα. Να εφαρμόσουμε με συνέπεια αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια λοιπόν ας φροντίσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία. Γιατί τηρώντας τα μέτρα αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανδημία μέχρι σήμερα. Και εφαρμόζοντας τα μέτρα θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς , κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις σχετικά με την νόσο Covid-19, ενώ πρόσθεσε ότι τα όπλα που διαθέτουμε είναι η κοινωνική απόσταση, η μάσκα που πρέπει να γίνει απαραίτητο καθημερινό αξεσουάρ, η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η εξέλιξη της πανδημίας βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε μεγάλο μέρος του κόσμου και ειδικά της Ευρώπης. «Στην πατρίδα μας, παρότι δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, βρισκόμαστε επίσης σε μια πολύ κρίσιμη φάση, ειδικά στην Αττική και ακόμη ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, όπου όπως είπαμε και στην προηγούμενη ενημέρωση βρισκόμαστε στο «πορτοκαλί», σημείωσε.

Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στο covid19.gov.gr προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του. Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες. Ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Θα μπορούν να δουν τον «βαθμό επικινδυνότητας» ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή αυτή. Κάθε δήμος ή αντιστοίχως περιφερειακή ενότητα θα είναι «χρωματισμένη» με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Ο πολίτης επίσης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα και αυτόματα να δει τι ισχύει στην περιοχή του. Επιπλέον του χάρτη, θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κλπ.) Η πλατφόρμα θα αναρτηθεί στην κυβερνητική ιστοσελίδα την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων από την Πέμπτη 24/9. Ο περιορισμός αυτός δεν περιλαμβάνει θερινούς κινηματογράφους, ενώ συμπλήρωσε ότι εφόσον το επιθυμούν οι οργανωτές, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες θα μεταδίδονται με live stream από την ΕΡΤ. Ακόμη γνωστοποίησε ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση για το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας των κλειστών θεατρικών και μουσικών σκηνών, για την προετοιμασία των καλλιτεχνών.

Τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των χώρων εργασίας

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από χθες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η εμπειρία έχει δείξει στις διάφορες περιοχές που εφαρμόστηκαν τοπικά μέτρα, υπήρξε αντιμετώπιση του προβλήματος.«Αυτό δείχνει η εμπειρία του καλοκαιριού», είπε.

Στο πλαίσιο λήψης μέτρων άμεσης εφαρμογής για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19 στην Περιφέρεια Αττικής και προκειμένου αφενός να αποσυμφορηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι χώροι εργασίας, αφετέρου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από τον κορονοϊό COVID-19, προβλέπονται συγκεκριμένα προσωρινά και έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα:

Προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να εφαρμόσει το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, με την αξιοποίηση και του συνόλου των διαθέσιμων τεχνολογικών δυνατοτήτων και ψηφιακών εφαρμογών, σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων του που δύνανται να εργαστούν με το σύστημα αυτό. Προβλέπεται ρητά ότι η υποχρέωση αυτή υφίσταται μόνον σε όποιες περιπτώσεις η εργασία μπορεί να παρασχεθεί με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, δηλ. μόνον εφόσον η φύση της παρεχόμενης εργασίας είναι συμβατή με την τηλεργασία και, επομένως, εξαιρούνται τις υποχρέωσης αυτής, ενδεικτικά, οι εκπαιδευτικές δομές που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας (όπως διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία ή Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας), οι φαρμακαποθήκες, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων, οι ταχυμεταφορές.

Πιο συγκεκριμένα, ο εργοδότης υποχρεούται να προαναγγείλει το προσωπικό που θα απασχοληθεί εξ αποστάσεως, για το σύνολο της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το σχετικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Τυχόν παράβαση εκ μέρους του εργοδότη της υποχρέωσης αυτής, επιφέρει πρόστιμο που επιβάλλεται κατόπιν ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επιπλέον, εισάγεται ως έκτακτο μέτρο η σταδιακή προσέλευση και η αντίστοιχη αποχώρηση των εργαζομένων προς και από τον τόπο εργασίας με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και του τόπου παροχής της εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη και λήξη του ωραρίου προσαρμόζεται με τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Περαιτέρω προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση ορίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν από την πραγματοποίησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Το μέτρο αυτό ισχύει ως τις 4 Οκτωβρίου.

Επίσης το 40% ισχύει και στο δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και βάσει των πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων, για τις υπηρεσίες που εδρεύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των πραγματικά υπηρετούντων και προσερχόμενων υπαλλήλων σε κάθε φορέα, είναι υποχρεωτική για τους φορείς τουλάχιστον έως την 4η Οκτωβρίου 2020, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού καλούνται να προβούν αμελλητί στο σχετικό προγραμματισμό εργασιών των υπαλλήλων του φορέα τους. Για τον ως άνω υπολογισμό θα ληφθούν υπόψη μόνο οι υπάλληλοι που δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία λόγω της φύσης των καθηκόντων τους και επί των υπαλλήλων αυτών θα εξαχθεί το 40% που θα παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.

Για το ενδεχόμενο ενός lockdown

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός lockdown τόνισε πως: «Ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα, να εφαρμόσουμε με συνέπεια αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί». Παράλληλα ανέφερε πως το lockdown θα είναι το τελευταίο μέτρο, ωστόσο τόνισε ότι «θεωρώ πως είμαστε αρκετά μακριά από κάτι τέτοιο».

Μαγιορκίνης: «Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων Covid-19»

Στα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχεται απειλητικά η επιδημία με δεύτερο κύμα και για την αντιμετώπιση της έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα, ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Είπε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα, για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχει αυξητικές τάσεις.

Η επίδραση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στην Αττική θα φανεί προς το τέλος της επομένης εβδομάδας. Κάλεσε τους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.