Μετά από 154 χρόνια η «Μεγάλη Βρετανία» κατεβάζει ρολά (vids)

Gazzetta team
Μετά από 154 χρόνια η «Μεγάλη Βρετανία» κατεβάζει ρολά (vids)
Το θρυλικό ξενοδοχείο της Αθήνας αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς και περνάει σε επιχειρηματικό αραβικό όμιλο του Κατάρ!

Μετά από 154 χρόνια, καθώς ιδρύθηκε το 1866 από τον Σάββα Κέντρο, η θρυλική «Μεγάλη Βρετανία» κατεβάζει ρολά!

Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Γιάννης Αλεξίου και το ogdoo.gr, το ξενοδοχείο-ορόσημο της Αθήνας αλλάζει -σύμφωνα με πληροφορίες από επιχειρηματικούς κύκλους- ιδιοκτησιακό καθεστώς και περνάει σε επιχειρηματικό αραβικό όμιλο του Κατάρ αντί του ποσού των 700.000.000 ευρώ, όπως είναι, επιπλωμένο!

Από τον Μάρτιο, εξάλλου, όταν και επιβλήθηκε το lockdown λόγω κορονοϊού, η «Μεγάλη Βρετανία» υπολειτουργούσε. Υπήρξαν κάποιες φήμες πως θα λειτουργούσε εκ νέου κανονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου -αν και εφόσον υπήρχαν κρατήσεις. Πράγματι, λοιπόν, το ξενοδοχείο άνοιξε, αλλά μόνο τυπικά.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, η πώλησή του είναι στο τελικό στάδιο και στη συμφωνία μεταπώλησης του πολυτελούς ξενοδοχείου είναι και το περιεχόμενο του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως πίνακες, φωτιστικά, πολυελαίους, fitness studio, spa και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας, που είναι άγνωστο πώς θα αξιοποιηθούν από τους Άραβες που αγοράζουν το ξενοδοχείο.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους της «Μεγάλης Βρετανίας», πολλοί όλα δείχνουν πως οδηγούνται στην ανεργία... Ήδη από τον Μάρτιο, άλλωστε, αρκετοί παίρνουν το επίδομα των 534 ευρώ, καθώς βρίσκονται σε αναστολή. Στο ξενοδοχείο απασχολούντα 650 εργαζόμενοι.

Οι Άραβες, δε, προσανατολίζονται στο να κρατήσουν κλειστό το πεντάστερο ξενοδοχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακαινιστεί πλήρως και να αλλάξει μορφή.

Όταν ανοίξει ξανά, όμως, το πιθανότερο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι να μην υπάρχει ως «Μεγάλη Βρετανία», αφού φημολογείται πως θα επαναλειτουργήσει με την επωνυμία μεγάλης σειράς υπερπολυτελών ξενοδοχείων.

Η ιστορία της «Μεγάλης Βρετανίας»

Σύμφωνα με τη Wikipedia, το ξενοδοχείο ιδρύθηκε το 1866 από τον Σάββα Κέντρο με καταγωγή από την Ήπειρο και αρχικά εγκαταστάθηκε σε κτίριο επί των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας. Πρώτος του πελάτης θεωρείται ότι ήταν ο Μπενιζέλος Ρούφος. Το 1874 η ξενοδοχειακή επιχείρηση μετεγκαταστάθηκε στο μέγαρο Αντώνη Δημητρίου, που είχε ανεγερθεί το 1842 και στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα. Το 1878 εισήλθε στο μετοχικό σχήμα ο Ευστάθιος Λάμψας.

Κατά το 1888 το ξενοδοχείο ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια της Αθήνας που ηλεκτροδοτήθηκε.

Κατά τις πρώτες ημέρες των Δεκεμβριανών το ξενοδοχείο χρησίμευσε ως αρχηγείο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Bρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι. Αργότερα για λόγους ασφαλείας το Υπουργικό Συμβούλιο μεταφέρθηκε στην ιστορική βίλα του Παπανδρέου στο Καστρί μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Άγγελο Έβερτ. Στα τέλη του 1944 το ΕΑΜ τοποθέτησε εκρηκτικά στα θεμέλια του ξενοδοχείου του, με σκοπό να το ανατινάξει, δολοφονώντας ταυτόχρονα και τον Τσόρτσιλ, που εσφαλμένα θεωρείτο ότι θα κατέλυε εκεί. Η επιχείρηση ματαιώθηκε λόγω της επέμβασης μιας βρετανικής περιπόλου.

Το 2003 το ξενοδοχείο έκλεισε για έναν χρόνο και υπέστη ολοκληρωτική ανακαίνιση (κόστους 112 εκατομμυρίων ευρώ), ώστε να επανέλθει στην παλαιά του δόξα. Το εκσυγχρονισμένο πλέον κτίριο έχει 384 δωμάτια (79 σουίτες), συμπεριλαμβανομένων 2 βασιλικών σουιτών εμβαδού 550 τετραγωνικών μέτρων, των οποίων η διανυκτέρευση κοστίζει έως και 32.000 ευρώ.