Severe Weather Europe: Αντίστοιχος με τυφώνα Κατηγορίας 1 ο «Ιανός» (pics & vid)

Gazzetta team
Severe Weather Europe: Αντίστοιχος με τυφώνα Κατηγορίας 1 ο «Ιανός» (pics & vid)
«Ο μεσογειακός κυκλώνας θα φτάσει με ένταση απόψε (17/9) στα Ιόνια Νησιά, πιθανότατα με τους ισχυρότερους ανέμους να εντοπίζονται σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο», αναφέρει το severe weather.

Ο «Ιανός» έχει ξεκινήσει να «χτυπάει» την δυτική Ελλάδα και αναμένεται να πλήξει πολλές περιοχές στην χώρα μας.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό σάιτ "severe-weather": «το προγνωστικό μοντέλο δείχνει ότι ο «Ιανός» μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς μεσογειακούς κυκλώνες στην Ιστορία. Η ελάχιστη κεντρική πίεση αναμένεται να πέσει στα 980 mbar, με τους ανέμους να φτάνουν σε ισχύ τους ανέμους που πνέουν σε τυφώνα κατηγορίας 1. Στη μέγιστη ταχύτητά τους, οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 200 χλμ./ώρα, και ως εκ τούτου αναμένεται να χτυπήσουν με δύναμη τη Δυτική Ελλάδα απόψε, μέχρι αύριο το πρωί. Επίσης, μεγάλα ύψη βροχής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε πλημμυρικά φαινόμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο μεσογειακός κυκλώνας θα φτάσει με ένταση απόψε (17/9) στα Ιόνια Νησιά, πιθανότατα με τους ισχυρότερους ανέμους να εντοπίζονται σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.Σε συνδυασμό με τους καταστρεπτικούς ανέμους, ο "Ιανός" αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε μέρος της Ελλάδας, που ως αποτέλεσμα ίσως να έχουν επικίνδυνες πλημμύρες. Περίπου 400 χιλιοστά βροχής είναι πιθανό να πέσουν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (μέσα σε 36 ώρες δηλαδή)», τονίζει.

«Φαίνεται ότι η επιπρόσθετη ενίσχυση του κυκλώνα και η ηλεκτρική δραστηριότητα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός εσωτερικού πυρήνα. Θυελλώδεις, επιπέδου τυφώνα άνεμοι προβλέπεται να δημιουργηθούν», καταλήγει.

Πώς αναμένεται να εξελιχθεί ο «Ιανός» - Η πρόγνωση του Γ. Καλλιάνου

Δύο είναι τα ενδεχόμενα της κακοκαιρίας που ήδη πλήττει τη χώρα από το μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Το ένα θέλει το βαρομετρικό χαμηλό να φύγει προς την κεντρική Πελοπόννησο και να πάει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ το δεύτερο, που είναι και το επικρατέστερο, να πλησιάσει στα Επτάνησα και να φύγει προς τα κάτω.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται συνεχώς, χωρίς να γνωρίζουμε τι πορεία θα ακολουθήσει τελικά.

Το κύμα αυτό της κακοκαιρίας συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους, που αναμένεται να φτάσουν τα 10 – 11 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως ο κυκλώνας μένει στάσιμος και στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του στην περιοχή κοντά στα Επτάνησα.

Αυτό σημαίνει ότι αυτή η περιοχή θα δειχθεί τη μεγαλύτερη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων.

Αύριο Παρασκευή, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.