«Μείνετε σε επιφυλακή όλη τη νύχτα»: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μάνη, έκτακτη ειδοποίηση του 112 (pics)

Gazzetta team
«Μείνετε σε επιφυλακή όλη τη νύχτα»: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μάνη, έκτακτη ειδοποίηση του 112 (pics)
Μία ώρα αφότου ξέσπασε η φωτιά στην Ανατολική Μάνη, ήταν ήδη ορατή από το διάστημα. Έκτακτη ειδοποίηση του 112 σε κατοίκους και τουρίστες: «Μείνετε σε επιφυλακή όλη τη νύχτα»!

Ορατή ακόμη και από το διάστημα είναι η μεγάλη πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη, σε τρία μέτωπα πια και σε μεγάλη έκταση, στην Ανατολική Μάνη.

Για την ακρίβεια, ήδη μία ώρα αφότου ξέσπασε, το μεσημέρι του Σαββάτου (22/8), ήταν ορατή!

Ο πυκνός καπνός, που σκέπασε την περιοχή, καταγράφηκε από τον δορυφόρο της NASA, Suomi NPP, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter το Meteo.

Τα τελευταία νέα από το πύρινο μέτωπο, εξάλλου, δεν είναι ευχάριστα, καθώς αναμένεται μια πολύ δύσκολη νύχτα για τους πυροσβέστες, που επιχειρούν στην περιοχή, λόγω των ισχυρών ανέμων. Άλλωστε, να θυμίσουμε, νύχτα δεν μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά και η κατάσταση τώρα

Αρχικά η φωτιά ξεκίνησε σε δύο μέτωπα, αρκετών χιλιομέτρων. Στη συνέχεια, όμως και παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, «έσπασε» σε τρία μέτωπα. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν καεί κάποιες διάσπαρτες αγροικίες, ενώ οι κάτοικοι λένε πως έχουν καεί, επίσης, εγκαταλελειμμένα σπίτια και αρκετά ζώα.

Νωρίτερα, το απόγευμα του Σαββάτου, η πυροσβεστική έδωσε εντολή προληπτικής εκκένωσης για τις περιοχές Γέρμα, Βάχος και Δροσοπηγή. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, με δικά τους μέσα, ενώ έχει διακοπεί η οδική επικοινωνία Αρεόπολης-Γυθείου λόγω της πυρκαγιάς και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών. Στο μεταξύ, το απόγευμα εκκενώθηκαν προληπτικά ακόμα δύο οικισμοί, το Σκαμνάκι και το Νεοχώρι.

Μέχρι νωρίς το βράδυ επιχειρούσαν 103 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 24 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου πετούσαν 8 ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη. Επίσης, συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Λόγω, όμως, της επικινδυνότητας της κατάστασης, οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν και άλλο, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να επιχειρούν 155 πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, και 47 οχήματα και οι υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έκτακτη ειδοποίηση του 112

Η νύχτα, όπως προαναφέραμε, αναμένεται να είναι μακριά και δύσκολη...

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στάλθηκε έκτακτη ειδοποίηση του 112 σε κατοίκους και τουρίστες, να μείνουν σε επιφυλακή όλη τη νύχτα.

Συγκεκριμένα, η ειδοποίηση του 112 αναφέρει: «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 22-08-2020 21:45. Παραμείνετε σε επιφυλακή όλο το βράδυ. Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Παρακολουθείτε και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...