Γιατί επιβλήθηκαν μέτρα στην Κρήτη και όχι στην Αττική (vid)

Gazzetta team
Γιατί επιβλήθηκαν μέτρα στην Κρήτη και όχι στην Αττική (vid)
Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν 82 κρούσματα κορονοϊού στην Αττική και κανένα στην Κρήτη, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκαν μέτρα στη δεύτερη και όχι στην πρώτη.

Από χθες (10/8), όταν και ανακοινώθηκε πως μπαίνει πλαφόν στο ωράριο σε μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια και γενικώς, σε όλα τα μαγαζιά εστίασης, που θα κλείνουν από σήμερα και έως τις 23 Αυγούστου τα μεσάνυχτα σε 16 περιοχές της χώρας, οι επιχειρηματίες της Κρήτης αντέδρασαν έντονα.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της προέδρου του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρίας Αντωνακάκη, η οποία δήλωσε στο cretapost.gr: «Το παράδοξο είναι ότι δεν μπορούν να εξαιρούν την Αθήνα, που έχει τόσα κλαμπ και τέτοια νυχτερινή ζωή και να συμπεριλαμβάνουν την Κρήτη μαζί με το νησί της Μυκόνου, που ήταν και η απαρχή της νέας έξαρσης του κορονοϊού. Η Κρήτη μέχρι πρότινος ήταν ''ορφανή'' από εγχώρια κρούσματα με εξαίρεση την κατάσταση στη Μεσαρά, που και πάλι, όπως φαίνεται, είναι ελεγχόμενη. Είναι πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει».

Και πρόσθεσε: «Όπως καταλαβαίνετε, έχουν αντιδράσει όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γιατί περίμεναν τον Αύγουστο να έχει κάποια αύξηση στην κίνηση μήπως και σωθούν».

Σήμερα, λοιπόν, το μεσημέρι, και μερικές ώρες πριν γίνει γνωστό πως υπάρχουν 82 κρούσματα στην Αττική και κανένα στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που δίνει, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε γιατί επιβλήθηκαν μέτρα στη δεύτερη και όχι στην πρώτη, απαντώντας σε όσους διαμαρτύρονταν από το πρωί στα κανάλια, λέγοντας: «Στην Κρήτη δηλαδή κολλάει και στην Αθήνα δεν κολλάει;».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε, συγκεκριμένα, ότι «το βασικότερο είναι να δούμε ποια είναι η εικόνα του κορονοϊού μέσα στην κοινότητα. Για παράδειγμα, στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί. Τριάντα τρία, δεν υπάρχει κάποιος λόγος πανικού. Τι προκύπτει, όμως, από τις ιχνηλατήσεις; Προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών high risk (υψηλού κινδύνου), όχι low risk (χαμηλού κινδύνου). Και μέσα από τις ιχνηλατήσεις αυτών των 33 και των στενών τους επαφών, προκύπτει και μεγάλο ποσοστό μετακίνησης από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα».

Και συμπληρώνει ο κ. Χαρδαλιάς ότι «αυτά τα στοιχεία μπαίνουν σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος δείχνει την προβολή για το τι θα συμβεί τις επόμενες επτά-οκτώ μέρες, αν δεν ληφθούν μέτρα. Είναι μια σύνθετη διαδικασία, είναι μια προφανώς σκληρή διαδικασία για όλους μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...