Πανικός με SMS της Alpha Bank προς πελάτες: Νόμιζαν πως χάκαραν τους λογαριασμούς τους (pics)

Gazzetta team
Πανικός με SMS της Alpha Bank προς πελάτες: Νόμιζαν πως χάκαραν τους λογαριασμούς τους (pics)
Λόγω -πιθανότατα- ενός τεχνικού προβλήματος στο σύστημα της Alpha Bank, χιλιάδες πελάτες της τράπεζας άρχισαν να λαμβάνουν μαζικά SMS μέσω της υπηρεσίας e-banking, με αποτέλεσμα να νομίζουν πως κάποιος χάκαρε τους λογαριασμούς τους!

Μεγάλη αναστάτωση το βράδυ της Παρασκευής (3/7) για χιλιάδες πελάτες της Alpha Bank σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, έλαβαν με SMS κωδικό μιας χρήσης, που είναι απαραίτητος για να γίνει η είσοδος στο e-banking, ενώ σε πολλούς ακολούθησε μήνυμα ότι έχει ολοκληρωθεί η αποστολή χρημάτων τους σε άλλο λογαριασμό, χωρίς, ωστόσο, να έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια, με αποτέλεσμα να νομίζουν πως τους έχουν χακάρει! Όπως αποδεικνύεται, τελικά, πρόκειται για συναλλαγές που είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, το SMS έγραφε: «myAlpha Code: **** EIΣOΔOΣ ΣTO e-banking. O KΩΔIKOΣ MIAΣ XPHΣHΣ ΘA ΠAPAMEINEI ENEPΓOΣ ΓIA TA EΠOMENA 5'».

Το ίδιο Μέσο, λοιπόν, επικοινώνησε με στελέχη της τράπεζας, τα οποία τόνιζαν ότι δεν πρόκειται για cyber attack, αλλά για αστοχία στο λογισμικό του συστήματος, που αποστέλλει ομαδικά SMS. «Έχει τρελαθεί το σύστημα», έλεγαν χαρακτηριστικά. Πρόσθεταν, επίσης, κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα χρήματα, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.

Πηγές από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει κανείς από όσους έλαβαν το SMS να αλλάξει τους κωδικούς του για την περίπτωση που αποδειχθεί ότι πρόκειται για cyber attack και προσπάθεια «phising» (δόλιου «ψαρέματος» κωδικών).

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά ποσταρίσματα στο Twitter: