Ιερά Σύνοδος για Αμβρόσιο: «Ανυπόστατος και ανίσχυρος ο αφορισμός»

Gazzetta team
Ιερά Σύνοδος για Αμβρόσιο: «Ανυπόστατος και ανίσχυρος ο αφορισμός»
«Μόνο η ΔΙΣ έχει την αρμοδιότητα επιβολής του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πήρε θέση για τον αφορισμό που διάβασε ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Παιδείας και τον Νίκο Χαραδαλιά.

H ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

«Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη», καταλήγει η ανακοίνωση.