Τσιόδρας: «Πολύ κάτω του 0,5 ο δείκτης RO στην Ελλάδα» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Πολύ κάτω του 0,5 ο δείκτης RO στην Ελλάδα» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το R μηδέν και το RT στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία.

Την αποκάλυψη ότι ο δείκτης «RO» στην Ελλάδα, κατά μεγάλη βεβαιότητα, είναι αρκετά κάτω του 0,5 έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό.

«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5» δήλωσε, χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο για «αισιοδοξία την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρατηγική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία» και συνέχισε: «μπορούμε να το καταφέρουμε».

Τι ανέφερε για τις μελέτες στην Νότια Κορέα

Ο λοιμωξιολόγος επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη».

Ο συγκεκριμένος δείκτης, όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη ενημέρωση του ο Σωτήρης Τσιόδρας, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων και αυτό γιατί «αποτυπώνει» το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μετάδοσης, γνωστός και ως πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου, υπολογίζει σε πόσους ανθρώπους μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό ένα μολυσμένο άτομο.

Σε προηγούμενη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε πως παρακολουθεί με αγωνία τον δείκτη R0 στη Γερμανία, η οποία έχει ξεκινήσει την έξοδο από το lockdown πριν από μερικές ημέρες και μετά την μερική άρση των μέτρων ο δείκτης σημείωσε άνοδο, αλλά διατηρείται κάτω του 1.