Κεραμέως: «Δεν χρειάζεται χαρτί γιατρού για την απουσία ενός μαθητή» (vid)

Gazzetta team
Κεραμέως: «Δεν χρειάζεται χαρτί γιατρού για την απουσία ενός μαθητή» (vid)
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επανέλαβε πως «τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής κοινωνική ομάδα», ενώ διευκρίνισε πως «δεν χρειάζεται χαρτί γιατρού για την απουσία ενός μαθητή, αρκεί μια απλή δήλωση του γονέα/κηδεμόνα»

Το γεγονός πως τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής κοινωνική ομάδα επανέλαβε η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στο MEGA.

Μιλώντας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, η υπουργός Παιδείας είπε χαρακτηριστικά: «Από την αρχή έχουμε πει ότι ακούμε τους ειδικούς. Αυτοί μας έχουν καθοδηγήσει. Αυτούς ακούσαμε και για το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων και στις εκπαιδευτικές δομές. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα σχετικά επιστημονικά στοιχεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής κοινωνική ομάδα».

Σχετικά, δε, με ενδεχόμενη απουσία μαθητή λόγω ασθένειας ή επειδή μένει στο ίδιο σπίτι με άτομο ευπαθούς ομάδας, διευκρίνισε πως «δεν χρειάζεται χαρτί γιατρού για την απουσία ενός μαθητή. Πρέπει να συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης. Αρκεί μια απλή δήλωση του γονέα/κηδεμόνα».

Αναλυτικά, η υπουργός είπε: «Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο ότι έχουμε πολλά περισσότερα στοιχεία από όταν έκλεισαν τα σχολεία. Ξέρουμε τώρα ότι αυτές οι λοιμώξεις παρατηρούνται πολύ λιγότερο στα παιδιά, και νοσούν πολύ ηπιότερα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ομάδα. Πήραμε σκληρά μέτρα νωρίς, ώστε να επανέλθουμε πιο γρήγορα στη νέα κανονικότητα. Χθες είχαμε μόνο δέκα νέα κρούσματα. Πρέπει να προσχωρήσουμε μπροστά. Θα διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία αλλά οφείλουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες που δείχνουν τις καταστροφικές συνέπειες στους μαθητές αν απουσιάσουν πολύ από το σχολείο. Οφείλουμε να μην επιδεινώσουμε αυτή την κατάσταση», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Αναφορικά με το πιθανό ρίσκο, η ίδια σημείωσε ότι «τα τμήματα σπάνε στα δύο. Θα έχουμε μικρό αριθμό σε κάθε τμήμα. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα είναι πιο έντονη. Το εναλλάξ γίνεται ώστε να δίνονται και οδηγίες για την επομένη».

«Η εκπαιδευτική τηλεόραση που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού θέλουμε να συνεχιστεί όσο γίνεται περισσότερο. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Για την τηλεκπαίδευση, συνεχίζεται μέχρι να ανοίξουν τα γυμνάσια, αλλά και για όσους μαθητές έχουν λόγο να μην πηγαίνουν σχολείο. Ταυτόχρονα όταν θα είναι ο εκπαιδευτικός στην τάξη και υπάρχουν μαθητές που λείπουν για ειδικούς λόγους, την ώρα που γίνεται το μάθημα θα υπάρχει και ζωντανή αναμετάδοσή του. Δεν αποκλείεται κανείς. Προχωράμε για όσους έχουν άτομα ευπαθούς ομάδας στο σπίτι, ή είναι άρρωστη, και δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στο σχολείο», δήλωσε ακόμη.

«Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Από την Δευτέρα δεν υπάρχουν περιορισμοί στη μετακίνηση. Θα μάθουμε η καθημερινότητά μας να είναι διαφορετική, είτε στο σχολείο, είτε στο σούπερ μάρκετ, ή οπουδήποτε», εξήγησε.

«Για τις απουσίες ήμουν ξεκάθαρη. Δεν θα προσμετράται η απουσία ενός μαθητή ο οποίος στη βάση απλής δήλωσης του γονέα συγκατοικεί με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή έχει νοσήσει. Δεν χρειάζεται χαρτί γιατρού. Πρέπει να συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης», κατέληξε η κ. Κεραμέως.